Jól jön a többletpénz

2020. április 16. 07:21

A legfrissebb előrejelzés szerint mi úszhatjuk meg a gazdasági válságot a legkisebb veszteséggel a régióban.

2020. április 16. 07:21
Putsay Gábor
Magyar Hírlap

„Bár még nem látható a fény az alagút végén, vagyis az, hogy a koronavírus-járvány hatásai mennyire rendítik meg a magyar gazdaságot, az némi támaszt nyújthat, hogy néhány termelőegység már újraindult vagy újraindul, és a legfrissebb előrejelzés szerint mi úszhatjuk meg a gazdasági válságot a legkisebb veszteséggel a régióban, jövőre pedig már élénkülés lehet. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Magyarországon idén 3,1 százalékos lehet a visszaesés, jövőre viszont 4,2 százalékos a növekedés, vagyis 2021-ben már tartható lesz az eredetihez közeli cél.

Az IMF szakértői emellett a magyar gazdaságot tartják a leginkább ellenállónak a régióban. Ez azért is kedvező számunkra, mert a valutaalap illetékesei mindig is kritikusak voltak, viszont látva az eddig elért eredményeket, mostanában elismernek minket, még ebben a helyzetben is.

Ez a válság ugyanis úgy ért minket, hogy stabilak a gazdasági alapok, így gyakorlatilag nagyobb a mozgástér, a mostani viharban könnyebben lehet kormányozni, sokkal többet lehet költeni gazdaságvédelemre vagy a bajba jutott ágazatok megsegítésére. Az államadósság tíz éve csökken, miközben az államháztartási hiány tavaly a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát érte el – ami jóval alatta maradt a maastrichti három százaléknak –, ezzel együtt a költségvetés megelőlegezte az uniós beruházások finanszírozását, jutott forrás a családvédelmi akcióterv elindítására, a vállalkozások versenyképességének erősítésére, út- és vasútépítésekre, a nyugdíjasok többletjuttatására és rezsiutalványra is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia
2020. április 16. 14:54
És az IMF még sosem tévedett.:DDDDD Na menj a picsába!
Emmanuel Goldstein
2020. április 16. 10:21
A tömeges munkanélküliség és a gigarecesszió fogja bedönteni a NER-t.
jenggot
2020. április 16. 09:41
Ez a kormány, vagyis orbán, kegyetlen neoliberális gazdaság politikát csinál. Aki nem hiszi járjon utána. Ráadásul hatályon kívül helyezte az alaptörvényt a munkatörvénykönyvét és mindent ami egy mondern ország alapfeltétele. Az információ a tájékoztatás semmi, elhallgatás, ferdítés, dezinformáció, féligazságok dömpingjét kapjuk. Ez az akció micsoda élén Celílliát hallgatni olyan mikor régen az MSzMP központi bizotságának a tájékoztatását hallottuk, nekem ez jut az eszembe. TGM-nek igza van.
kisgul
2020. április 16. 08:31
Hatalmas főcím a HVG -n Róna Péter : A vírus legyőzéséhez mindent máshogy kell csinálni! És több ezernyi karakterben beszél a semmiről!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!