Horthy-kép, történelem-kép – Válasz Gellért Ádámnak

2020. április 06. 14:15

A fehérterror léte, és Horthy ebbéli vitatott szerepe köztudomású tény volt a polgári korszak kezdetétől fogva.

2020. április 06. 14:15
Máthé Áron
Máthé Áron
Clio Intézet

„Március 15-én, a jeles napon tette közzé Gellért Ádám válaszát a Clio Intézet honlapján a Vasárnap.hu felületén megjelent írásomra, amelyben Gellért egy korábbi cikkére reagáltam. Szeretnék néhány olyan pontot megjelölni, amelyek megítélésem szerint a vita lényegét illetik. Az első a Gellérték által közölt irat újdonsága.

Álláspontom szerint a fehérterror a Horthy-korszakban köztudomású volt, Gellért szerint viszont ez »nagyon meglepő állítás, hiszen az egész Horthy-korszakban úgy általában tagadták a fehérterror létét.« Szerintem meg ez a meglepő, hogy Gellért ilyesmit ír le. Egy korábbi interjújában ugyanis úgy fogalmazott, hogy a Hungaricana adatbázist szokta ajánlani egy-egy kutatás kapcsán az első lépések egyikének.[1] Ezen az adatbázison pedig elérhető a Nemzetgyűlési Napló, amelyben a Nemzetgyűlés 1920. évi február hó 20-án, pénteken tartott 3. ülésének jegyzőkönyvét olvasva rögtön a miniszterelnök (!) Huszár Károly szavai között találhatjuk a következő megjegyzést: »Aki akár jobboldali, akár baloldali terrorral irritálja a közvéleményt, az itt újabb viharok magvát veti el s esetleg újabb társadalmi erupcióknak válik okozójává.« (19.o.) Ha valamit a miniszterelnök a nyilvánosság előtt, a legfőbb politikai fórumon mond el, azt nagyon nehéz nem köztudomásúnak tekinteni. Ráadásul olyan is akadt a korszakban, aki felvetette Horthy felelősségét, méghozzá Beniczky Ödön volt belügyminiszter (igaz, két királypuccsban való részvétele után, egy vitatható bizonyíték alapján, de ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz). Mondhatjuk tehát, hogy a fehérterror léte, és Horthy ebbéli vitatott szerepe köztudomású tény volt a polgári korszak kezdetétől fogva.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2020. április 07. 10:46
Abba kéne hagyni már ezt a rágódást. Arról, hogy az I. világháború után legyen egy "Magyarország" nevű államalakulat a térképen, egyedül Horthy Miklós tárgyalt azokkal a döntéshozókkal, akik történetesen megnyerték a világháborút. Károlyiék nem voltak tárgyalópartnerek, Kun Béláék végképp nem. Ha Horthy Miklós nem kezd magánhadsereg szervezésébe, simán fölosztotta volna a maradék Magyarországot is a kisantant. Akik ezt sem bánják, azok szidhatják Horthyt, akik azért örülnek annak, hogy van még felelős magyar kormány Pest-Budán, azok talán lássák meg az ok-okozati összefüggéseket. Mármost, Horthy azokból szervezett magánhadsereget, akik vállalkoztak a dologra. Többek között gyilkosokból is. Így megy ez.
syphax
2020. április 07. 06:00
P.S.: TEHÁT! HA AZT A "NYELVEZET ÉS KORABELI MEGNEVEZÉSTAN" DÖNTENÉ EL HOGY VOLT-E FEHÉRTERROR VAGY NEM, AKKOR NEM VOLT FEHÉRTERROR! HA PEDIG A TÉNYLEGES TARTALOM AKKOR VOLT FEHÉRTERROR.
syphax
2020. április 07. 05:55
AZ Ú.N. FEHÉRTERROR LÉTÉT ANNYIBAN NEM ISMERTE EL A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTTI TÖRTÉNÉSZI "GONDOLKODÁSTÉR". HOGY "KEMÉNYKEZŰ RENDCSINÁLÁSNAK" NEVEZTE EL AZT AMI VOLT 1919 NYARÁN ÉS 1920-BAN, S NEM PEDIG Ú.N. "FEHÉRTERRORNAK". A TANÁCSKÖZTÁSRSASÁGOT VISZONT KÖVETKEZETESEN VÖRÖSTERRORNAK NEVEZTÉK. A "FEHÉRTERROR" MINT TERMINUS TECHNIKUS MERŐBEN KOMMUNISTA TALÁLMÁNY ÉS SZÓLELEMÉNY, DE LEGALÁBBIS AZ ÖNMAGÁT PROGRESSZIVNEK NEVEZŐ TÖERTÉNÉSZI-POLITOLÓGUSI NYELVEZET SZÓLELEMÉNYE-FOGALOMKREATÚRAÁJA. ILYEN ÉRTELEMBEN AZ EREDETI TÖRTÉNELMI IDŐKBEN EGÉSZEN 1945- IG VOLT VÖRÖSTERROR--AZ 1919. MÁRCIUS 21-TŐL KEZDŐDŐ "DICSŐSÉGES NEMTUDOMÉNHÁNY NAP--DE NEM(!) VOLT FEHÉRTERROR, LEGALÁBBIS NEM NEVEZTÉK ANNAK AZT, AMI VOLT 1919 AUGUSZTUSÁTÓL!!! A VALÓDI VALÓSÁG ELLENBEN AZ, HOGY ERŐSZAKOS ÉS "HATÁROZOTTAN DURVA-TERRORISZTIKUS CSELEKEDETEK , TEHÁT "ILYESMIK" VOLTAK" A VÖRÖSTERROR IDEJÉN IS MEG AKKORIBAN IS, AMELY IDŐT "FEHÉRTERRORNAK" NEVEZTE-KERESZTELTE EL A KOMMUNISTA-HALADÓ(?!) TÖRTÉNÉSZI NYELVEZET.
Box Hill
2020. április 06. 17:47
A lényeg: nincs elég kommunista felkötve. Sohase volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!