Fekete izé

2020. április 29. 17:46

A monokultúrás gazdaság olyan, mint a kártyavár: egy szellő is összedöntheti, de a szél biztosan.

2020. április 29. 17:46
Horváth Gábor
Horváth Gábor
Népszava

„Kezdjük jó messziről! 1991-ben Kubából tudósítottam. Akkoriban bomlott fel a KGST, összeomlóban volt a Szovjetunió, a kubaiak ott álltak a rengeteg cukrukkal és kevéske, jegyre mért benzinnel. Nyikita Hruscsov még a 60-as évek elején azt üzente, hogy Kuba csak termeljen cukornádat, a KGST majd minden másról gondoskodik. Fidel Castro ezt elhitte, ezért a »tábor« szétesésekor a szigetországban nem volt szinte semmi ehető vagy exportálható, csak a cukor. Utóbbi világpiaci ára bezuhant, így már-már éhínség fenyegetett.

A tanulság az, hogy a monokultúrás gazdaság olyan, mint a kártyavár: egy szellő is összedöntheti, de a szél biztosan. Húsz éve, amikor hatalomra jutott, ezzel Vlagyimir Putyin is tisztában volt. Hangzatos tervek sora született a nanotechnológiától a gépgyártás modernizálásáig. Aztán ugyanaz történt, mint talán néhány, hagyományosan demokráciában élő ország kivételével minden olajgazdaságban: a hatalmon lévők nem tudtak ellenállni a könnyű pénznek. Az előrelátó gazdaságfejlesztésnél végül is egyszerűbb lopni, a jó áron eladható kőolajból fizetni a baráti oligarchákat és a hetedíziglen korrumpált államapparátust, közben csak annyit csöpögtetni a szociális programokra, hogy ne törjön ki parasztlázadás.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hini
2020. április 30. 06:39
büdös,komcsi féreg vagy! ennyi,és nem több!
néhai Ch.Pilot
2020. április 30. 00:48
"A tanulság az, hogy a monokultúrás gazdaság olyan, mint a kártyavár: egy szellő is összedöntheti, de a szél biztosan." Túlbecsülöd te ezt a Bernadettet, Gábor! :-)
kérdés
2020. április 29. 23:37
A Szél izé?
Volo
2020. április 29. 22:37
Ez most milyen monokulturáról beszél? Az oroszok, köszönhetően az Eu. embargóinak, jól vannak, már nem szorulnak élelmiszer importra, sőt ők lettek jelentős gabona exportőrök. Meg van mindenük, ami kell nekik, és soha nem szartak be attól, ha van egy rossz időszak. Tehát annyira azért nem pánikolnak az olajár miatt. A földgázt ( az az üzlet nekik, nem az olaj! ) veszik a németek ( is! ) tovább, mintha nem is lenne Eu-s embargó! Épülnek a vezetékek ( északi áramlat ) tehát nincs miért aggódni. Az elvtársnál állt meg az idő vagy 25 évvel ezelőtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!