Európának újra kell definiálnia magát a vírus sokkja után

2020. április 29. 07:19

Mintha gyorsabban őrölnének az EU sokat ostorozott bürokratikus malmai.

2020. április 29. 07:19
Eperjesi Ildikó
Neokohn

„Mint minden válság, a mostani járvány is útelágazást jelent az EU számára. A krízis növelheti a kohéziót, a szolidaritást, sőt az integrációt, de a helyzet rossz kezelése miatt erősödhetnek az euroszkeptikus hangok is.

Mintha gyorsabban őrölnének az EU sokat ostorozott bürokratikus malmai, már ami a válságra adott válaszokat illeti, legalább is az utóbbi időben. Még az olasz miniszterelnök is – aki korábban úgy fakadt ki, hogy minek is van az unió, ha nem segít a bajban – elégedetten nyilatkozott a 27 tagállam vezetőinek múlt csütörtöki, immár negyedik, videokonferencia keretében megtartott csúcstalálkozója után, amely a bennfentesek szerint a szokásos éles viták helyett viszonylag békésen zajlott.

Giuseppe Conte a csúcs után örömmel adta hírül, hogy egyfajta Marshall-segélyben, helyreállítási alapban egyeztek meg a tagállami vezetők. Conte szerint közös európai értékpapírokkal fogják majd finanszírozni a válság által leginkább sújtott országok gazdasági helyreállítását, köztük Olaszországét.

A déli országok (Olaszország mellett Spanyolország) már egy ideje szorgalmazzák a közösen kibocsátott kötvények (újabban: koronakötvények) bevezetését. Conte szerint azért van szükség a közös újjáépítési kötvényekre, mert a járvány mindenkit érint, nem aszimmetrikus, mint a korábbi pénzügyi válság. A befolyó pénzeket természetesen a válság kezelésére kellene fordítani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NagyLaci
2020. április 29. 13:33
Európai Egyesült Államok Megint vár ránk a gyarmati sors...
toef36
2020. április 29. 12:43
"Ujra definiálni"? Kisasszony! Európa jövőjét kell újra fogalmazni, nem pedig "definiálni"! Ez nemcsak az újságírók "nyelvén" más, hanem a valóságban is... Meg kellene tanulni fogalmazni... Amit Itália csinált magából, vagy amit vele csináltak, nem érvényes valamennyi európai országra...
zakar zoltán béla
2020. április 29. 10:08
Ms oder Mrs Momomonoton semmi!
ElBundi
2020. április 29. 09:39
Tabula rasa! A foldozgatásnak, Europa adöfizetöinek megfélemlítése, megalázása és további lenyúlása tarthatatlan. Marshall-Plan! Hülyére röhögöm magam, majd sírva fakadok! Ezt mégegyszer hadd ne kelljen nekünk megkajálni! A német vezérmédia oszlopa "Springer-Verlag" 180 fokos fordulattal számon kéri a bolsevik-liberális német vezetéstöl a történteket. Miután az amerikai KKR -mélyen bevásárolta magát a kiadóba, megtörtént a pálfordulás a Mainstream síkján is. Nos ez nem azt jelenti, hogy a lábnépnek okvetlenül sokkal jobb lesz. Talán annyi a változás, hogy újraindulhat a mókuskerék. Nem véletlenül hallatja egyre többet hangját a Black-Rock spezialista Merz úr, akinek egyértelmüen kancellári ambiciói vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!