Erős Közép-Európa az Európai Unión belül

2020. április 25. 22:46

Ez lehet a szlovák külpolitika neokonzervatív doktrínája.

2020. április 25. 22:46
Hajtman Gábor
Ma7.sk

„Az euroatlanti irányvonal nemcsak Szlovákiát, de a V4-es országok pozícióit is megerősítheti. A Fico-kormány mindig is nagy hangsúlyt fektetett a V4 fontosságára, a Smer helyesen vette észre azt, hogy V4-es országok együttműködése fontos stratégia.

A választások előtt többen felvetették, hogy a Smer leváltása meggyengítheti Szlovákia pozícióját a V4-en belül, és azok a hangok erősödhetnek, amelyek az egységes és föderatív Európai Egyesült Államok koncepcióját erősítenék. Az ellentmondás akár fel is oldható, hiszen a térség országai fontos stratégiai partnerei a NATO-nak és az USA-nak, ezért egyértelmű, hogy az amerikaiakkal való szoros kapcsolat egy erős Közép-Európát teremthet.

A V4-es országok pedig olyan erős szövetséget képeznének a régióban, aminek révén továbbra is egységesebben hallatnák a hangjukat az Európai Unióban. Az euroatlanti övezet így még erősebb lenne, hiszen a nyugat-európai országok mellett ebből Közép-Európa is profitálna. Matovičék nagyon jól tudják, hogy az Európai Uniót a szuverén államok fejlődése és gazdasági versenyképessége teszi erőssé. Ez lehet a szlovák külpolitika neokonzervatív doktrínája: egy erős Közép-Európa az Európai Unión belül. A térségben biztosan akadnak ehhez partnerek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2020. április 26. 18:49
Ez egy zavaros írás, egy tipikus atlantista kavarás bizánci neogót stílusú ötvözete...
tango47
2020. április 26. 18:10
Sajnos döntő Közép Európa szempontjából IS, hogy ki nyeri meg az USÁ-ban az elnökválasztást.
olajfa1
2020. április 26. 14:34
Közép-Európa és benne a V4-ek a legdinamikusabban fejlődő régió ma az EU-ban!
nemecsekerno_007
2020. április 26. 12:27
Jaja, elég nagy baja Brüsszelnek a V4-ek egysége, ezért is tánadják amennyire lehet. Hajbókoló, kicsi ex-szocialista országokra lenne szükségük, amelyek végtelenül hálásak azért, hogy felszabadultak a gonosz, szovjet birodalom igája alól. Ez ment 20 évig, utána már leesett a tantusz a kelet-európai országokban is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!