Erkölcsi leckék a francia értelmiségtől

2020. április 06. 12:12

Jellemző francia szokás olyan erkölcsi leckéket adni az uniós tagállamoknak, amelyek mindenekelőtt saját magunkra kellene hogy érvényesek legyenek.

2020. április 06. 12:12
Jean-Paul Garraud
Magyar Nemzet

„Az Európai Unió tizenhárom országa – köztük Franciaország is – közös nyilatkozatukban »mélységes aggodalmukat fejezték ki a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok bizonyos intézkedések elfogadásából fakadó megsértésének kockázata miatt«. És mégis, Emmanuel Macron köztársasági elnök kedvenc kifejezése szerint más időszakhoz képest a válság és a háború idején olyan vezetőkre van szükségünk, akik megelőznek, előkészítenek és döntenek. Mindez nagyon is hiányzik a mi kormányainknál, akik épphogy csak kullognak a Covid–19 okozta járvány nyomában.

A francia értelmiség okostojásai, akik rendre felsorakoznak Macron mögé, felkapták a vizet Orbán Viktor magyar parlamenttől kapott felhatalmazásának hírére. Jellemző francia szokás olyan erkölcsi leckéket adni az uniós tagállamoknak, amelyek mindenekelőtt saját magunkra kellene hogy érvényesek legyenek. Az Orbánt bírálókban – akik most a »félelmetes nacionalista diktátor« jelzővel dobálóznak – fel sem merül, hogy Emmanuel Macron teljhatalommal rendelkezik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Feltuki és Gogylász
2020. április 07. 15:14
Szegény franciák náluk ez az ő identitásuk lényege, hogy őket azért teremtette a Jóisten, hogy "minta" legyenek a többi nép számára.Eckhardt Sándor: A francia szellem c. könyv alapján/Magyar szemle könyvei 1938/Nem tudnak lemondani arról, hogy ne hirdessék az igazságot. Csak ezzel az a baj, hogy annyi empatikus képességük sincs mint egy ebihalnak.
szemlelo
2020. április 06. 17:43
Mondjuk kioktatásban, mindentjobbantudásban a franciák éppenséggel eltörpülnek a németek mellett.
csver123
2020. április 06. 16:18
Emmanuel Macron teljhatalommal rendelkezik de nem Ő okoskodik,hanem az örök megmondó stábja.
BőröndÖdön
2020. április 06. 16:17
A pártállamunk hogy tetszik a franciáknak...?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!