Az Európai Unió eltűnt a színről

2020. április 04. 08:41

Ott van viszont Berlin, Budapest, Párizs – ők hozzák a döntéseket, és gondoskodnak a népeikről. Interjú.

2020. április 04. 08:41
George Friedman
Magyar Nemzet

„A terrorizmustól a migrációig számos fenyegetettséggel számolt a világ, de ilyen járvánnyal nem. Önt többek között a bűvös 8-as biliárdgolyónak is nevezték az előrejelző képessége miatt. Látta-e ennek a válságnak a közeledtét?

A legkevésbé sem. Pontosan senki nem tudta ezt. A járvány kitörése nem politikai fejlemény, hanem a kínai­ak kultúrájával függ össze, azzal, hogyan tárolják az élelmiszereiket, és bizonyára olyasmikkel is, amiket ma nem tudunk. Az emberek hajlamosak hinni abban, hogy az ellenőrzésünk alatt tartjuk a világot.

A Covid–19 drámai módon megváltoztatja az életünket. Milyen világra ébredünk, ha egyszer vége lesz?

A betegek jelentős része felépül, egy kisebbség belehal. Vannak más betegségek is, amibe belehalnak emberek, például a rákba. Előbb-utóbb születik valamilyen orvosi megoldás, ha nem is azonnal. De egy biztos: Magyarország Magyarország marad, Oroszország tőle keletre fog elterülni, Németország nyugatra, az amerikaiak pedig mindenütt ott maradnak. Ezek nem változnak meg a jövőben sem.

Hogyan változik meg a globális kormányzás?

A legfontosabb változás, hogy az Európai Unió eltűnt a színről. Ott van viszont Berlin, Budapest, Párizs – ők hozzák a döntéseket, és gondoskodnak a népeikről. Mindig is voltak erős nemzetállamok. Az Európai Unió mint szuperkormányzat időszaka csak átmenetinek bizonyult. Nem arról van most szó, hogy a nemzetállamok felemelkednének, hanem arról, hogy sohasem merültek feledésbe. A nemzetállamok nem ruházhatják át a szuverenitásukat egy multinacionális tényezőre. Biztos vagyok benne, hogy fennmarad valamiféle európai övezet: az európai közösség például, mint szabadkereskedelmi együttműködési forma, jó elképzelés. A közös európai kormányzás eszméjét ugyanakkor túlgondolták: ehhez az EU a kellő önbizalommal sem rendelkezett, a tagállamok pedig – és ez a fontosabb – visszavették a szuverenitást. Nem Brüsszelhez rohangáltak, hogy mit tegyenek, hanem maguk cselekedtek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2020. április 04. 20:45
"Ott van viszont Berlin, Budapest, Párizs - ők hozzák a döntéseket, és gondoskodnak a népeikről." Ja persze! Mert a politikusokra a gondoskodás a jellemző. Én nem mondom, hogy a libsikre jellemző egyfajta szellemi magaslat, de az önmagukat nacionalistáknak vallók még egy bullshit-generátort is megszégyenítenek.
Senye Péter
2020. április 04. 14:58
"De egy biztos: Magyarország Magyarország marad, Oroszország tőle keletre fog elterülni, Németország nyugatra" - és ami közöttünk van?
MayorAnna
2020. április 04. 14:45
George Friedman-amerikai zsidó:-legalább nem ellensége a magyaroknak. Mint Magyarországon élő fajtársai túlnyomó többsége-lásd pl. Drága Bolgár urat, Spiró Györgyöt, Körmös Bauert, stb, stb, stb. Ebből is látszik:-nekünk a zsidókból is az alja jutott.
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. április 04. 12:00
A minket hazugságokkal támadók szempontjából sokkal jobb, ha a magyar rendkívüli intézkedésekről esik szó, mintha arról beszélnének a széles nyilvánosságban, hogy az unió polgárainak milliói érzik úgy: cserben hagyta őket Európa. Az nem álhír, hanem személyes tapasztalatuk, hogy albán és kubai orvosok segítenek a bajba jutott európaiakon, illetve, hogy Kínából és Oroszországból küldenek egészségügyi eszközöket nekik. Jelen pillanatban sajnos nem az uniós intézményrendszer segíti a tagállamokat. Lássuk be, sokaknak jól jön, ha erről elterelődik a figyelem - nyilatkozta Deutsch Tamás a Magyar Nemzetnek a hazai koronavírus-törvényt ért friss bírálatok margóján. https://magyarnemzet.hu/kulfold/milliok-erzik-ugy-cserben-hagyta-oket-europa-7966970/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!