A Ruhr-vidék mint munkamigrációs olvasztótégely

2020. április 14. 14:12

A külföldi munkások jelentős része a régió legnagyobb városában, Dortmundban telepedik le.

2020. április 14. 14:12
Blaskó Zsófia
Mérce

„Ezt a világot – gazdasági okok  miatt – újabb bevándorlási hullám érte a kétezres évek végétől kezdődően: mióta Bulgária és Románia is uniós tagországok lettek 2007-ben, a munkavállalók száma egyre növekszik, illetve rajtuk kívül is számos közép-kelet-európai munkás vándorolt a területre a jobb élet reményében. Az esetek nagy részében sem a célország, sem az anyaország nem volt ennek következményei felkészülve – az előbbii lakosaiban megjelent az életszínvonaluk csökkenésétől való félelem (amely extrém esetekben szélsőjobboldali gyűlölettámadásokig fokozódott), utóbbinak pedig a gazdasága sínylette meg az emberhiányt.

A vendégmunkások legfrissebb generációja egyébként ugyanúgy alacsony képzettséggel vagy akár anélkül érkezik, mint az előttük kitelepülők, ám az azóta megváltozott német munkaerőpiacon nekik már nehezebb dolguk van, csak keveset fizető szektorokban tudnak elhelyezkedni, átmeneti munkákat vállalnak, esetleg építkezéseken, vagy a mezőgazdaságban dolgoznak. A női munkások pedig jellemzően gondoskodáshoz köthető munkákat végeznek, az oktatásban és az egészségügyben dolgoznak. A munkásokat sokféleképpen toborozzák, de leginkább szájról szájra terjed egykori hazájuk közösségeiben, hogy éppen melyik cégnél van szabad pozíció, hová tud ismerős bejuttatni.

A külföldi munkások jelentős része a régió legnagyobb városában, Dortmundban telepedik le, annak is leginkább az északi részén (Dortmund-Nord). Beilleszkedésükben nemcsak a képzettség vagy az oktatás hiánya jelent nehézséget, hanem az is, hogy nem beszélnek németül. Legtöbbször teljes családok települnek át, több kisgyerekekkel, akiknek a beiskolázása nehéz; a felnőtteket pedig – nem túl fényes helyzetüket kihasználva – erre szerveződött csoportok terelik a bejelentetlen munkahelyek irányába, ahol durván kizsákmányolják őket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2020. április 14. 18:09
Egyébként aki kint él, és egy év alatt nem tanul meg társalgási szinten németül az jobb ha hazajön.
luisbathhelena
2020. április 14. 18:00
Zsófika ugyan erősen próbálod összemosni a 3. világot a Keurópai (jórészt) EU tag MUNKAvállalókkal,de ez elég izzadtságszagú lett. De annak örülök hogy a MUNKÁSOK kapcsán te sem nem kevered ide Aliékat, akik a statisztika szerint NEM dolgozni hanem a segélyért érkeztek + kiegészítésként némi drogárusítás (esetleg főállásbanm és a segély a kiegészítés). Az meg el kéne hogy gondolkoztassa a németeket ( már amelyiknek maradt önálló gondolkozásra alkalmas agya), hogy miközben 1.5 millió ingyenélő agysebészt importáltak az elmúlt években , mégis Romániába kell különrepülőket küldeni napszámosokért, hogy a spárga ne rohadjon a földeken. Ez az epizód mindent elmond Germanisztánról.
mustarharmas
2020. április 14. 18:00
Mit akar mondani a leányka? Hogy a népek boldog közösségként élnek az egyre szépülő Dortmundban, ahol már a bűnözés is csökken és élni jó? Csak a fene tudja, hogy miért emelkedik az AFD támogatottsága egy ilyen gyönyörű, konfliktusmentes világban?
atila68
2020. április 14. 16:43
Egyszer jártam Dortmundban, teljesen véletlen. Szerintem Dortmund jó hely. Svédországba tartottam stoppal mikor az egyik benzinkút kijáratánál megállt egy kopott-bordó Mercedes, üvöltve szólt "Die Toten Hosen". Jobb elsőből kiesett egy kék hajú gyerek, és bár a rendszámból egyértelmű volt üvöltve jelentette be "Nachster halt ist Dortmund". Egy srác már ült is be előreengedve a vele utazó skót juhászt. Gondoltam egyet, beültem én is. Életem egyik legviccesebb stopja volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!