A kormányzat cselekvőképessége tompíthatja a járvány negatív hatásait

2020. április 07. 20:00

Magyarország esetében bértámogatásról és nem „bérpótlásról” van szó. Interjú.

2020. április 07. 20:00
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
PestiSrácok.hu

„Mit gondol, a járvány és a veszélyhelyzet lecsengése után mennyi idő kell, hogy az élet minden területen vissza tudjon térni a »normális« kerékvágásba, amennyiben ez egyáltalán lehetséges? Hogyan fog kinézni a járvány utáni Magyarország, és Európa?

Jelen helyzetben lehetetlen megmondani, meddig fog tartani maga a járvány, azt meg pláne, hogy az általa kiváltott egyéb kríziseknek milyen időhorizontú lesz a lefolyása. Azt sem lehet most még tudni, hogy egy tetőzés után »végleg« beesik-e a fertőzési görbe, vagy »farkasfogszerűen«, ciklikusan vissza-vissza tér-e majd. Így minden állam, minden politikai döntéshozó és persze minden társadalom kettős problémával néz szembe. Nagyon leegyszerűsítve: egyrészt le akarja lassítani a vírus terjedését és megállítani a járványt, másrészt tompítani, vagy már most elébe menni a várható gazdasági hatásoknak. A két cél ugyanakkor ütközik is, hiszen minél erőteljesebb a szükséges egészségügyi védekezés, annál nagyobb eséllyel nyúlik el a gazdasági pangás. Ezért kell olyan megoldásokat keresni, és jól láthatóan a magyar kormány is ezen dolgozik, amelyek a polgárok számára segítenek »áthidalni« ezt az időszakot mindkét cél elérésében, ráadásul úgy, hogyha majd végleg elül a válság, annak minél kevesebb »nyoma« maradjon a hétköznapi és a gazdasági életben. Azt is nehéz látni, hogy milyen (geo)politikai kép bontakozik majd ki, ha »felszáll a füst«, de pár tanulság talán már előrevetíthető. Az egyik ilyen, hogy kiderül, az eddigi »globális problémákra csak globális válaszok adhatók« paradigmája helyett, újra előtérbe kerül a lokális önvédelem, azaz az állami szuverenitás. Másrészt a járvány miatt jóformán minden országban bevezetett korlátozó intézkedéseket, különleges jogrendeket nem hiába emlegetjük a »liberálisok rémálmaként«. A liberális demokrácia szerint ugyanis, az egyéni jogok mindennél előrébb valóak, azok lényegében korlátozhatatlanok. Ezzel szemben a mostani helyzetben ezen individuális megközelítést felülírja a társadalmi érdek, a köz(egészségügyi) érdek szolgálata, a gyors és hatékony állami cselekvés szükségszerűsége, ami lényegében az emberi jogi fundamentalista blabla antitézise. 

Orbán Viktor bejelentette, hogy készen áll a kormány arra, hogy átvállalja a bérek egy részét. Hogy látja, milyen hasonló intézkedéseket hoztak eddig más országok, és mennyiben más a magyarországi példa?

Számos uniós országban hoztak ehhez hasonló intézkedéseket, azonban nagyon fontos hangsúlyozni, hogy Magyarország esetében bértámogatásról és nem »bérpótlásról« van szó. Ez következik a »segély helyett munkát« elvből is: az állam tehát megosztva a terheket a piaccal, a munkáltatókkal azt célozza, hogy a munkahelyek – akár a munkaidő módosításával – megmaradjanak, és nem azt, hogy »bátran« bocsássanak el munkavállalókat a cégek, az állam »állja majd a cehhet« segélyek formájában. A szintén bejelentett munkahely-teremtési program pedig arra irányulhat, hogy beruházási ösztönzők és a válság által kiemelten érintett szektorok »újraindításának« támogatásával, vállalati hitelfinanszírozással a megszűnő állások »helyébe« újak lépjenek és így a piac képes legyen felszívni az elbocsájtások miatt képződő munkaerő-többletet. ”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. április 07. 23:40
"Végig itt volt az orrunk előtt a megoldás? Ez a gyógyszer három nap alatt kiirtotta a koronavírust, és nem is hinné, mire használják! A RÜHÖSSÉG és egyéb paraziták ellen alkalmazott gyógyszer lenne a megoldás a koronavírusra? Ausztrál kutatók tesztjében közel száz százalékos sikerrel tüntette el a vírust egy olyan hatóanyag, melyet eddig teljesen más célra használtak - többek között az állatgyógyászatban. Az Ivermectin hatóanyag lenne az a szer, mely legyőzheti a koronavírust? Noha a kutatók óvnak a túlzott optimizmustól, ausztrál tudósok laboratóriumi kísérletében ez a készítmény alig két napnyi adagolás után 99,8 (!) százalékban tüntette el a fertőzött sejtekből a vírust, a harmadik napra pedig teljesen kiirtotta a kórokozót. A tudósok szerint a szer úgy működik, hogy gyakorlatilag megbénítja a koronavírust, és megakadályozza, hogy szaporítsa önmagát - írja a The Daily Mail. Az ausztrál kutatók most azt sürgetik, hogy megkezdődhessenek az emberkísérletek, és az állatgyógyászatban, és a humán medicinában is használt Ivermectint koronavírus-fertőzöttek esetén is próbálják ki. A gyógyszert egyébként eredetileg parazitafertőzések ellen alkalmazzák, mint a RÜHÖSSÉG, malária vagy az elefántkór. Felfedezéséért 2015-ben William C. Campbell ír és Omura Szatosi japán tudósok orvosi Nobel-díjat kaptak." https://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/koronavirus-hatekony-gyogyszer-ivermectin-ruhosseg-elpusztitja-a-korokozot/9g8r823
Akitlosz
2020. április 07. 21:27
Magyarország esetében bárányfelhőkről és nem bárányhimlőről van szó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!