A járvány kihívja a kapitalizmust és azt a társadalmi rendet, amely nem vétlen a járvány elharapózásában

2020. április 11. 09:02

Alig akad valaki, aki a tisztelet hangján beszélne a kapitalizmusról.

2020. április 11. 09:02
Losoncz Alpár
Mérce.hu

„A kapitalizmust újra kell formálni – olvashattuk a radikalizmussal semmi szín alatt nem vádolható Financial Times-ban, még jóval a jelenlegi járvány kitörése előtt. A kapitalizmus az ebek harmincadjára jutott, olvassuk ugyanitt, „manipulatív” tartalmakkal telített, fényévnyire eltávolodott az érdemalapú liberalizmus eszményképétől, erőviszonyai szisztematikusan gerjesztenek alantas késztetéseket, éltető eszméje pedig összeroppant.

Még olyan értelmezők is akadnak, akik úgy gondolják, hogy a végbement torzulás olyan méretű, hogy kérdésessé vált, egyáltalán kapitalizmusban élünk-e. Mindenesetre, az a meggyőződés jut érvényre, hogy a kialakult helyzeten már nem tudjuk könnyedén túltenni magunkat, a réseket nem lehet játszi könnyedséggel betömni – mérhetetlenül többre van szükség.

Már régóta ilyen és hasonló gondolatmenetekkel találkozhat az olvasó, és nemcsak az amúgy alkalmasint keynesiánus jelentéseket görgető Financial Times-ban, hanem másutt is. Tartós nyugtalanság hat át megannyi értelmezőt, akik szeretnének új életet lehelni az állítólagosan dekadenciával terhelt kapitalizmusba. Kétségtelen, mondják, hogy a kapitalizmus működik, masinériája továbbra is ontja magából a friss árukat, de a hanyatlás mélyebben rejlik, és ez valójában megfosztja a tőkés világot legitimációs alapjától, valamint eszmei horizontjától.

És alig akad valaki, aki a tisztelet hangján beszélne a kapitalizmusról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2020. április 11. 16:17
Valaki elmagyarázhatná, mi az a "kapitalizmus". Szóval mi az a "nem-kapitalizmus", amivel szemben áll.
Megtalálta
2020. április 11. 13:53
"A járvány kihívja a kapitalizmust és azt a társadalmi rendet..." Csak engem zavar ez a megfogalmazás? A járvány kihívja? A járvány nem ember, hogy bárkit vagy bármit is kihívjon. A járvány "kihívást jelent" a jelenlegi gazdasági és társadalmi berendezkedésnek, nem "kihívja" azokat. Másrészt, a járványok eddig is kihívást jelentettek, aminek az eredménye hullahegyek voltak. Ez a mostani rendszer, minden hibája ellenére, egész jól teljesít.
74bro
2020. április 11. 12:04
Azért élhetünk még egy kicsit ebben a haldokló kapitalizmusban, mielőtt újból a nyakunkra küldtök egy Vlagyimir Iljics Uljanovot? Bezzeg ha szocializmus lenne, járvány se lenne, igaz, elvtárs? Nem férnek a bőrükbe. Ha mazochista lennék azt kívánnám, érjem meg következő forradalmat, mert tudom, hogy az vallásos hátterű lesz, mint az ellenforradalom is, ami rá következik - de így vagy úgy, az ilyenek, meg a bébimarxista tanítványaik, rögvest mennek a levesbe... És akkor elmondhatnám, látod pajtás, addig kavartátok a szart, amíg felébresztettetek valami elemit, amit talán nem kellett volna...
toef36
2020. április 11. 11:35
Ebben a folyamatban a médiumok gazembersége tagadhatatlan... Kilóra megvett a kapitalizmus minden lehetséges és alkalmatlan médiumot...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!