A hálózati hatások megsokszorozzák a vírusveszélyt

2020. március 09. 08:33

Ez nem egy egyszerű influenza szezon, a koronavírus gyorsabban terjed, mint ahogyan az amerikaiak hinnék.

2020. március 09. 08:33
Niall Ferguson
The Wall Street Journal

„A koronavírus pánik hülyeség”. Hezitáltam, hogy ellent mondok Elon Musknak, de kezdődik. Az új koronavírus gyors terjedéséről való elmélkedésnek a legrosszabb módja az, ahogy egy másik okos és gazdag ember kifejtette nekem múlt hétfőn: „Emlékszel a H1N1-A vírusra 2009-ből?Én sem. Pedig megfertőzte a világ jelentős részét, megölt 20 000 amerikai állampolgárt, mégis elég gyorsan túl lettünk rajta.” Talán azt is hozzátette, hogy a 20 000 kevesebb, mint a fele azoknak az amerikaiaknak, akik a 2017-es influenza járványnak estek áldozatul. A H1N1, avagy a sertésinfluenza, az influenza egyik formája volt.

A reprodkciós szám – azon emberek száma, akiket a betegség hordozója képes megfertőzni– 1,75 volt. Amerikában a CDC ( Centers for Disease Controlm and Prevention) becslése szerint a H1N1 60,8 millió embert fertőzött meg, 12 469-en haltak bele, ami 0.02 százalékos halálozási arányt jelent. Az új koronavírusnak- amely nem influenza- sokkal nagyobb halálozási aránya van, és magasabb a reprodukciós száma is. A ráta majdnem biztosan alacsonyabb annál, amit a WHO közölt a múlt héten ( 3,4 százalék), de még mindig sokkal magasabb mint a H1N1-é.

Dél-Korea, amely az agresszivitásig precíz vezetésének köszönhetően az egyik legpontosabb adatokkal rendelkezik, 50 halottat jelentett a 7 313 megfertőzöttből, ami 0.68 százalékos arány. Hogyha annyi amerikai kapná el a koronavírust, mint amennyi a 2009-es járványban megfertőzödött, az 440 000 halottat jelentene. Röviden, a koronavírusban benne van a potenciál, hogy rosszabbá tegye 2020-at, mint egy  influenza szezon. Hogy megértsük miért, szükségünk van egy szofisztikáltabb keretrendszerhez folyamodni, mint amit a kommentátorok, beleértve a milliárdosokat, megadtak. „Vuhanban a tüdőgyulladás új formája látszik kitörni.” Ez az első említése az új pandémiának, január 4-én. Csaknem két héttel később konstatáltam, hogy az új vírus „máris három áldozatot követelt Vuhanban”, és olyan gyorsan terjedhet, mint a 2003-as SARS. Tíz nappal később, január 30-án a világszerte elismert esetek száma 9776 volt, a halálozásoké 213.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2020. március 09. 10:32
Közben Magyarországon: A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) verseny-újraindításával megindított központosított közbeszerzési eljárásán a 4iG Nyrt. ajánlatát nyertesként hirdették ki, a szerződéskötési moratórium március 16-án jár le - tette közzé az informatikai társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn. A közlemény szerint a beszerzés célja az adóhivatal által használt HP Service Manager eszközzel támogatott szolgáltatásmenedzsment-folyamatok bővítése, licence követése 3 évre. A konzorcium tagjai közül a szállító a 4iG Nyrt. Az ajánlat értéke 1,08 milliárd forint plusz áfa. Ez Mészáros Lőrinc (gazdájáé) lesz.
még fokozza
2020. március 09. 09:39
A COVID-19 RNS vírus ami azt is jelenti, hogy hamar mutálódik, melynek révén gyorsítani tudja a szaporodását és képes hosszabb nyúlványokat növeszteni, hogy könnyebben kapcsolódjon a sejtekhez, csökkenteni tudja az esetleges védőoltás hatékonyságát. Azt akartam írni, hogy ez csak ízelítő, bemelegítés, próba. Még csak most fejlődik ki az igazi halálvírus.
Menhetten
2020. március 09. 09:28
Orbán adminisztrációja egy derekasabb influenzajárvánnyal sem képes megbirkózni, nem egy ilyen világjárvánnyal. Ezért komoly életveszélyben vannak a magyar betegek, idősek, legyengültek, mert a koronavírus maga is életveszélyes, de az a kormányzat, egészségügy, a Mészáros Lőrinc strómanságáig terjedő intelligenciával bíró vezér, amely arra hivatott, hogy a legszakszerűbb ellátással kezelje, a legprofesszionálisabb módon a vírus terjedését megakadályozza, talán még a koronavírusnál is nagyobb veszélyt jelent. Magyarországon ebbe az egészségügybe koronavírus nélkül is tízezrek halnak bele. Erre nem számított ez a bűnszervezet, hogy egyszer ez a felelőtlenség, amit az egészségügy és a saját népük ellen elkövettek visszaüt, és még őket is veszélyezteti. Kiszámíthatatlan, mi történik a következő fél évben. Mindenki felelős lesz, csak ők nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!