Úgy állunk most, mint a lovag, aki a torna előtt páncél helyett hajfényre költ

2020. március 18. 08:00

Világunk egy kis falu, ha valahol baj van, elér máshova is.

2020. március 18. 08:00
Egri Viktor
Egri Viktor
24.hu

„Pedig itt ma bármi csak együtt, az önös érdekek közösség alá rendelésével érhető el. A koronavírus a szolidaritást erősíti a világban. A drámai helyzeteken kívül az olaszországi erkélyes videók is megmutatják mindenkinek, hogy testi-lelki értelemben is hatalmas az egymásrautaltság. S ha elül majd egyszer a vész, egy darabig ezt nehéz lesz elfelejttetni.

A szolidaritás nagy ernyője alá pedig nemcsak az autokrata megosztákos hívei és annak ellenségei, hanem iszlamisták, keresztények, feketék, kínaiak és mindenki befér. Be kell férnie. Építhetik apró vagy nagyobb hazugságbirodalmaikat xenofób vezetők, kifele, koromgonoszra festett idegenekre mutogatva, ez a betegség felfedi, amit eddig is csak az elvakítottak nem láttak: világunk egy kis falu, ha valahol baj van, elér máshova is.

A klímaváltozás, a gazdasági gondok talán nem bizonyultak elegendőnek demonstrálni ezt? Hét évszázada is így történt, csak akkor hosszabb idő alatt ért el a pestis Keletről Nyugatra, mint most a koronavírus. Úgy látszik, időről időre az emberek eszébe kell ezt juttatni, mint a kézmosást.

Új kezdet is ez, nem csak a vég. Vigyázni kell egymásra, mert a másik is mi vagyunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik