Ne legyen Nőnap!

2020. március 08. 09:56

Az utóbbi években a Nőnapot ismét politikai tartalommal kezdték el feltölteni annak eredeti szellemiségére hivatkozva, azonban a nők érdekeivel nem éppen összeegyeztethető elképzelésekkel.

2020. március 08. 09:56
Horváth Lilla
Nem hétköznapi feminizmus

„A Nőnap évek óta undorral tölt el. Az eredetileg a munkásnők jogainak kivívásáról szóló eseményből hosszú időre a virág-, ékszer-, édességárusok ünnepnapja lett, ami egyszerűen csak untatott. Majd az utóbbi években a Nőnapot ismét politikai tartalommal kezdték el feltölteni annak eredeti szellemiségére hivatkozva, azonban a nők érdekeivel nem éppen összeegyeztethető elképzelésekkel. Voltak itt többek közt olyan, magyarul nem beszélő külföldi diákok, akik Nőnap alkalmából a prostitúció »szexmunkaként« való átértelmezésével és a Kovács Ákos-féle női princípium »progresszív« átkeretezésével, azaz a transznemű jogokkal kezdték nőnapi jókívánságaikat. Ez csak a legsúlyosabb példa az utóbbi évek pár tucat főt vonzó nőnapi eseményei közül.

Legalábbis idáig. Az idei Nőnapon ugyanis még álságosabb politikai vállalkozók ácsolnak maguknak színpadot a nők hátán »Legyen Nőnap!« címen megrendezendő jótékonysági koncertjükkel. Ne menjünk most bele abba, hogy a jótékonykodás nem egyszerűen nem javít a társadalmi problémákon, hanem még ront is a helyzeten. Ne menjünk bele abba se, hogy a popkultúra miféle színvonalú képviselői fognak megjelenni ezen a koncerten, vagy hogy milyen fogyasztásorientált haknit csinálnak egy valaha jelentőségteljes politikai eseményből. Nézzük inkább meg, kik is a szervezők, akik ezzel az eseménnyel bejelentették igényüket arra, hogy a nőjogok nevében beszéljenek, és miféle módon is szólalnak meg a nőket érintő problémákról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsoltkom2
2020. március 09. 06:43
Ne legyen karácsony ünnepe! Az utóbbi években a Jézus születés napját ismét politikai tartalommal kezdték el feltölteni annak eredeti szellemiségére hivatkozva, azonban a keresztény hit érdekeivel nem éppen összeegyeztethető elképzelésekkel.
Berecskereki
2020. március 08. 15:20
Nőnapi ajándék! Olvassátok és ,,szégyenkezzetek"! Genderőrületi gyorstalpaló 1. Gender, szexizmus, patriarchátus https://kettosmerce.blog.hu/2016/01/31/genderoruleti_gyorstalpalo_1_gender_szexizmus_patriarchatus
Berecskereki
2020. március 08. 14:59
Egy bekezdés ami a szemlézés során kimaradt. ,,A feministáknak szerte a világon rengeteg munkájuk fekszik abban, hogy a nők elleni erőszak bulvártéma helyett politikai problémaként jelenjen meg a közbeszédben. Ahogy rámutattak, az teszi a nők elleni erőszakot politikai problémává, hogy nem valamiféle eredendő egyéni rosszaságból fakad, hanem a férfiak és nők közti hatalmi viszonyok leképeződése és fenntartásának eszköze. Ezzel szemben a NTRTE és a WMN által fémjelzett jóemberkedés lényege, hogy ezt a strukturális aspektust szisztematikusan tagadja, és helyette a rossz és jó emberek narratívájával akarja a valódi problémáról elterelni a figyelmet. (Hogy csak egy példát említsek: a szexipar mosdatása és a nők elleni erőszak elleni aktivizmus csak az olyan intellektuális és erkölcsi fekete lyukakban fér meg egymás mellett, mint a NTRTE.),,
Bátya62
2020. március 08. 14:36
Legyen férfinap!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!