Március 15.

2020. március 15. 10:13

Március 15-ét persze hamarosan ugyanúgy pogrom követte, mint Buda török alóli felszabadítását; a fontolva vagy sietősebben haladó magyarok közötti gyűlölség akkora volt, mint nagy társadalmi változások alkalmával mindenütt lenni szokott.

2020. március 15. 10:13
Spiró György
Népszava

„Egy-egy nagy esemény sok évszázadig nyomot hagy a nemzet történelmében; ilyen volt nekünk 1848-49 és 1956, és több ekkora erőfeszítés nem is történt. A kiegyezés után alapított és kiépült városok arculatán és a folyók szabályozottságában máig látható, mit köszönhetünk a szabadságharcnak, amelynek akkor is a haszonélvezői vagyunk, ha nem tanítják, ha eltagadják vagy hazudoznak róla. Ugyanez mondható el az 56-os felkelésről is: minden jót, ami hat és fél évtized alatt a rengeteg rossz között történt velünk, a felkelőknek köszönhetünk.

Március 15-ét persze hamarosan ugyanúgy pogrom követte, mint Buda török alóli felszabadítását; a fontolva vagy sietősebben haladó magyarok közötti gyűlölség akkora volt, mint nagy társadalmi változások alkalmával mindenütt lenni szokott; akadtak hűek, akadtak árulók; voltak gyávák, lettek hősök; a magyar parlament pártjai ugyanúgy torzsalkodtak, mint bárhol másutt, és akadtak, akik nagy vagyonokat loptak össze, például a Zichy-kincseket. Kossuth, a nagy szónok Debrecenben úgy jelentette be a Habsburgok trónfosztását, hogy a képviselőház nem is szavazhatott róla, ami nem feltétlenül volt szerencsés lépés abban a pillanatban. Ugyancsak Kossuth közvetlenül a vereség előtt felajánlotta a magyar koronát a cárnak; rossz belegondolni, mi történt volna, ha a cár elfogadja. Az ország vezetésének legplasztikusabb képét Jókai festette meg korabeli naplójában, 1980-ban merték csak kiadni először, de a MEK honlapján szerencsére hozzáférhető; a nagy mesemondó ebben a művében végig igazat mondott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 310 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. március 18. 07:32
maradjunk abban, hogy Spiró elvtárs nem egy Petőfi...
MayorAnna
2020. március 17. 10:33
Gyerekeid bevásárolnak nektek? Gondolom, most nem rollerezel keresztül/kasul Bécs uccáin?
Onurisz
2020. március 16. 09:51
Elolvastam az egészet. Nekem tetszik, amit Spíró ír, bizonyára nagyjából igaz is, kétségbe vonni nem tudom, mert nincs hozzá elég olvasottságom a témában. A napi történelem és a megélt történelem nagyon más, sokkal esetlegesebb, mint az, amit évtizedek, évszázadok távolából, a közösségi identitás részeként absztrahálunk belőle. Ez természetes. És mindkettőre szükségünk van, mert a felnövekvő generációkban azonosságtudatot kell kialakítanunk és ahhoz szilárd elvek és tények kellenek, nem épülhet arra, hogy minden esetleges. Egy idő után azonban ezt is fel kell mutatni a fiataloknak, amit itt Spíró hangsúlyoz, hogy ne érje őket csalódás a saját mindennapjainkban a megélt közéletben. Jó, ha tudják, hogy az élet a történelmi legnagyobbak idején is hasonlóan folyt, mint ma.
yes_we_can
2020. március 15. 23:03
Bizony,és egyáltalán nem is állt szándékukba kilépni abból a gyűlöletóceánból.Az Orbán elleni mindenszintű hangulatkeltésük is onnan datálódik,nem frisskeletű.Ha ezeket a lázongó,anarchista ifjak (is) szemelőtt tartanák,más lenne a leányzó fekvése. Valamiféle magyarázatot kellene keresniük ezekre és meglepő eseményekkel szembesülnének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!