Hogyan lett az EMIH Izrael ügyének szószólója Magyarországon?

2020. március 10. 13:28

Mi okozza vajon a markánsan Izrael-barát irányba való elmozdulást a hazai Chabad táján?

2020. március 10. 13:28
Veszprémy László Bernát
Neokohn

„Eközben Magyarországon érdekes jelenségre lehet figyelmes az ember. A hazai Chabad egyre aktívabban vesz részt az Izrael-párti közéleti kommunikációban, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök magyarországi látogatásakor külön találkozott is Köves Slomóval. A Chabad kötelékébe tartozó emberek vezetik a Likud Magyarország egyesületet, és az EMIH-hez köthető médiafelületeken vállaltan Izrael-barát kommunikáció, az anticionizmus közéleti elítélése zajlik.

A Chabad különböző országokban létesült ágazatai között persze mindig lehetnek finom eltérések, az Egyesült Államokban is vannak Chabad-közeli egyének a demokraták és a republikánusok oldalán is, stb.

Mindez azonban markáns üzenet, s különösen lényeges a Likuddal ápolt jó kapcsolat, hiszen a Likud a cionista jobboldalnak éppen a szekuláris ágát képviseli történeti értelemben. (Napjainkra Netanjahu azonban a „vallásos-nemzeti” blokknak nevezett pártok fő figurája, s egyik fő ellenlábasa a szekuláris cionista tradíciót erősebben képviselő Avigdor Liberman –  a kormányválságot okozó egyik fő ok tehát pont a vallásos-szekuláris törésvonal az izraeli jobboldalon belül).

Mi okozza vajon a markánsan Izrael-barát irányba való elmozdulást a hazai Chabad táján?

A válasz elsősorban a neológ fősodratú Izrael-kritikus hangjának megerősödésében és a hazai cionista szervezetek kiüresedésében, irrelevánssá válásában keresendő. Előbbiről már részletesen írtunk, utóbbi azonban szintúgy nem elhanyagolható jelenség. A Magyarországi Cionista Szövetség látható tevékenység nélküli szervezet, komoly médiafigyelmet egyedül az keltett körülötte 2016-ban, amikor a Cionista Világszövetség budapesti ülésének szervezésében nem kaptak szerepet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Finale*
2020. március 10. 22:11
Elfogadom es tisztelem azokat az izraelita vallasu honfitarsaimat akik itt elnek velunk Magyarorszagon DE nem mondom,hogy nem figyelem aggodva a tevekenyseguket,hiszen vallasukbol eredoen csak nagyon kevesen hajlandoak magyarnak vallani magukat,ezert szamukra ez csak egy orszag de nem a hazajuk. Es felek, hogy ez belesodorhat minket megint olyan konfliktusokba, kiarusitasba, ellentetekbe, ami nem ennek az orszagnak az erdekeit szolgalja. Raadasul mi nem is ertjuk ezeket a kulonbozo izraelita csoportokat, nem ertjuk a celjaikat, tevekenyseguket kulon vilagot alkotnak zarkozottan az orszagon belul es azt sem,hogy mit szeretnenek Magyarorszagon, amely orszagot soha nem fogank magyarkent a magukenak erzni es ugy szeretni mint mi. Barcsak ne lenne igazam.
Akitlosz
2020. március 10. 17:20
Veszprémynek nem szólt Rajcsányi, hogy most kivételesen a koronavírusról kell írni és nem erről a másik vírusról, amely Veszprémy szinte kizárólagos témája?
Öreg
2020. március 10. 16:55
Az a zsidó szervezet, amelyik nem /zsidó/ nemzeti és vallásos, mitől zsidó? A globális liberalizmussal együtt el fog tűnni!
Rugo
2020. március 10. 14:53
Hogyan? Hát faji alapon, kedves Bernát. Úgy zsidó módon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!