Felhatalmazási törvény: diktatúra vagy huszárcsíny?

2020. március 31. 13:42

A kormány autoriter válaszai az egymást követő válsághelyzetekre nem egy világos tervet követnek.

2020. március 31. 13:42
Szűcs Zoltán Gábor
Szűcs Zoltán Gábor
Mérce

„A felhatalmazási törvény körüli vitának eddig két hulláma volt. Az elsőben azok szólaltak meg elsősorban, akik a felhatalmazási törvényt a már eddig sem demokratikus Magyarországon a Fidesz által gyakorolt hatalom még megmaradt alkotmányos korlátjainak lebontásaként, a nyílt autokráciába való átmenetként értékelték. Különösen szigorú bírálatok érték a Btk. tervezett szigorítását a rémhírterjesztőkkel szemben. Innen nézve az ellenzék előtt nemigen állt más választás, mint a 4/5-ös többséget igénylő különleges eljárás elutasítása. Ebből a hullámból Kim Lane Scheppele, Lattmann Tamás vagy Vörös Imre nevét érdemes kiemelni.

Majd kisvártatva jött a második hullám, amely azt hangsúlyozta, hogy a kormány nem a korlátlan hatalom megszerzésére törekszik, csak egy politikai trükköt vet be, hogy az ellenzéket kommunikációs szempontból vesztes helyzetbe hozza azáltal, hogy egy vállalhatatlannak tűnő törvényjavaslat és a válság idején elvárható felelős magatartás látszata közötti választásra kényszeríti őket. Innen nézve viszont az ellenzék számára nem a makacs ellenállás hősies póza, hanem a csapdából való kimenekülés lehetőségeinek felmérése kellene legyen az elsődleges cél. Ezt a véleményt képviselte Stumpf András, Ésik Sándor László, Török Gábor – és hogy ne csak az általam Fidesz-árva magyar konzervatívoknak tartott csoportból idézzek, Keszthelyi András is.

A második hullámban megjelent véleményt egyébként sokan átvették olyanok is, akik még az első hullámban kialakult érveket hangoztatták. A véleményváltoztatás persze önmagában nem szégyen, de mivel a kétféle vélemény homlokegyenest eltérő politikai cselekvést ír elő az ellenzék számára, ugyanakkor mindkettő vehemensen – és más és más érvekkel, de egyformán erkölcsi magas lóról letekintve – kritizálja az ellenzéket, amiért nem azt teszi, ami elvárható lenne tőle, mindenképpen zavarba ejtő ebben a konkrét esetben az önreflexiót nélkülöző váltás a kétféle álláspont között. De ez mellékszál.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. április 01. 07:56
" Stumpf András, Ésik Sándor László, Török Gábor" "Fidesz-árva magyar konzervatívoknak tartott csoport" Kimaradt a mellár, a bod péter, lászló csaba, surányi meg a többi rövidlátnok, akik sosem találják el sem a jelent, de a jövőt sem. A múlt meg.. hát az folyton változik. Cucika két hullámban magyarázza a magyarázhatatlant, és még mindig azon rugózik, hogy itt valamiféle weimari hatalomátvétel történt, holott megint nem sikerült az ellenzéki prominenseknek felismerni a kellő pillanatot a kellő cselekedetre. Nyomják tovább a durcás befeszülést és utána még a kormányra mérgesek azért, amit maguknak csináltak. Mert a szemét kormány nem bukott meg és nem mondott le. Az együttműködésük ezen múlik.
annamanna
2020. április 01. 01:55
Elolvastam két hosszabb lélegzetvételű szöveget: 1. Update tanulmány a Corona vírussal kapcsolatos tudományos és tudománytalan állításokról - a pánikeltésről http://www.tamasidr.hu/update-tanulmany-a-corona-virussal-kapcsolatos-tudomanyos-es-tudomanytalan-allitasokrol-a-panikeltesrol/ 2. Egy svájci orvos a Covid-19-ről https://swprs.org/egy-svajci-orvos-a-covid-19-rol/ A lényegük, hogy gyakorlatilag nincs semmiféle komoly veszélyhelyzet, amit látunk, azt egyes területek (kínai, olasz stb) nagyon erős légszennyezettsége okozza (az idős betegek körében). Minden egyéb totális elmebaj, társadalmi pánik. Nincs semmiféle veszélyhelyzet az átlagemberek számára. Inkább talán pszichésen, gazdaságilag, mentálisan, politikailag stb vagyunk túlfeszítve, azért zuhant bele a társadalom ilyen villámsebesen a pánikba, aminek gyakorlatilag nincs semmi oka. A semmin verjük a habot. Nem volna szabad tovább fenntartani a pánikot, a vészhelyzetet, mert az reálisan nem létezik. Az egyetlen előnye ennek, hogy kevesebbet autóznak az emberek és kevesebben baleseteznek, meg picit tisztul a levegő. Meg picit pihennek. Ez az előny, a kár viszont felmérhetetlen, mert nulla okból vannak hülyítve a népek. A vírus olyan veszélyes, mint a nátha. Ott jelenthet veszélyt, ahol állandóan nagyon szennyezett a levegő, és ott is csak a beteg öregek és az öngyilkos fiatalok halnak bele.
koppany17
2020. március 31. 19:32
Kiváncsi lennék, amikor ez a csávó elkapja a vírust, kihez fohászkodna? Az általa is gyepált magyar egészségügyhöz, Gyurcsány Ferenchez, vagy a JÓISTENHEZ, hogy mentse meg bomlott és beteg lelkét????????
Megtalálta
2020. március 31. 16:57
Hát ez bazmeg tényleg roppantul érdekfeszítő, főleg a mostani helyzetben. A bolsevik hírmondó megint kurvára ráérzett a lényegre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!