Visegrádi tétek

2020. február 24. 06:27

A szombati választás azért is fontos, mert ezek az országok három fronton harcolnak Brüsszelben.

2020. február 24. 06:27
Szőcs László
Magyar Nemzet

„Ez az érzés terjedt el Szlovákiában, ahol szombaton parlamenti választásokat tartanak, és adott egyben kampányfelhangokat a Kuciak-gyilkosság második évfordulójának, amelyen a múlt pénteken tüntetők is a pozsonyi utcára vonultak. Sokan a szlovák közélet megtisztulását sürgetik, kevesellve, hogy a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és kedvese meggyilkolása által keltett hullámok elsodorták Robert Ficót, az előző miniszterelnököt is.

Noha a felmérések szerint Fico pártja a legnépszerűbb erő maradt, a támogatottsága megcsappant, és bizonytalan, kikből állhat össze az új kormány. A szlovákiai választásoknak a felvidéki magyarság miatt mindig van hazai nemzetpolitikai vetületük, de a mostani voksolás nekik egy további szempontból is igen fontos. Ez a visegrádi országok egysége. Idén a közép-európai országok három fronton harcolnak Brüsszelben. Ellenáramban haladnak az EU migrációbarát erőivel szemben, és ha háborút még nem, csatát már nyertek: a külső határok védelmének fontossága hangsúlyosan jelenik meg az unió új migrációs paktumában.

A második: védekezniük kell a demokráciával, a jogállamisággal és a korrupcióval kapcsolatos vádakkal szemben. Végül a harmadik: mint a minap eredménytelenül véget ért EU-csúcs is megmutatta, egy bővebb országcsoport részeként több uniós pénzt akarnak kialkudni a fukarnak tartott nyugati országoktól. A három kérdés szorosan összefügg egymással. A gólem kevesebb pénzt szán keletre, a kifizetéseket a jogállamisági feltételeknek nevezett gumiszabályhoz akarja kötni, és akkor rágott be a legjobban, amikor Kelet-Közép-Európa megfúrta a migrációs politikáját.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2020. február 24. 07:53
Jav. lapanyagból = alapanyagból
B_kanya
2020. február 24. 07:21
"Pikáns dolog harcolni azok ellen akiknél az EU-s forrásokért ácsingóznak." Pikáns dolog a jóbikosoknak a Fidesz kormány ellen lázadozni, mikor tőlük kapják a fizut meg a milliárdos párttámogatást forai ricsinek.
Berecskereki
2020. február 24. 07:14
FELHÍVÁS! A Székely Nemzeti Tanács petíciója itt írható alá a TÁMOGATOM fülre kattintva. http://nemzetiregiok.eu/ Kérek a fórumtársakat írják alá.
3M..
2020. február 24. 06:56
Pikáns dolog harcolni azok ellen akiknél az EU-s forrásokért ácsingóznak. Ez inkább cicaharc, és nem őszinte. https://uploads.disquscdn.com/images/a322a6e83e57c3552c42ef09a2985c203d6ed4fecf90c5aabb4792df770b89c3.jpg Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!