Miért sodródik az anticionizmus felé a neológia?

2020. február 21. 08:27

Az utóbbi időszakban egyre erősebben jelenik meg a magyar-zsidó közéletben a zsidó anticionizmus jelensége.

2020. február 21. 08:27
Veszprémy László Bernát
Neokohn

„Bár a nemzetközi színen hétköznapi látvány, hogy konzervatív vagy reform közösségek tagjai karöltve tüntetnek baloldali anticionistákkal a palesztinok jogaiért, idehaza eddig ez nem volt megszokott jelenség, és most sem lehet még annak nevezni.

Ennek ellenére érdekfeszítő jelek voltak megfigyelhetők az elmúlt hónapok során. A neológiát az utóbbi években kevéssé jellemezte az ideológiai mozgolódás, most azonban minden jel szerint új erőre kap az anticionizmus neológ hagyománya, mely – ezt szükséges leszögezni – legitim, történelmi múlttal rendelkező hagyomány hazánkban.

Mint azt Yakov Rabkin kanadai történész kimutatta Threat from Within című könyvében, a zsidó anticionizmus számos forrásból táplálkozott a múlt században, és táplálkozik máig: ezek lehetnek az ortodox, vallásos ellenállás példái, lehetnek asszimilációs, nemzeti alapú kritikák, de létezik még szocialista-zsidó anticionizmus is.

Magyarországon a holokauszt előtt a neológia lényegében egységesen anticionista volt, ritka jelenségnek számított a nyíltan cionista neológ közszereplő. A neológ hitközségek a cionista mozgalom felbukkanásait általában egységesen ítélték el. Gondolkodásukat remekül szemléltette az Egyenlőség liberális zsidó folyóirat szerkesztője, Szabolcsi Lajos, aki minden rendszerben és korszakban, egész életében a konzekvens zsidó anticionizmus képviselője volt. Fontos megemlíteni, hogy ez – mint azt cionista kritikusai gúnyosan megjegyezték – nem akadályozta meg abban, hogy ápolja a héber nyelvet, annak modern íróival és költőivel együtt, s élete végén, a zsidótörvények idejére Palesztina, mint ideiglenes menedék – Nachtasyl – gondolata felé is megenyhült.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. február 21. 18:55
Veszprémy mit keres Magyarországon, ha cionista? Mit keres bárki Magyarországon, aki cionista? MINDEN CIONISTÁNAK CIONBAN VAN A HELYE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Box Hill
2020. február 21. 16:09
Kösztler Artúr a Balfour deklarációról: Ez egy olyan dokumentum amelyben az egyik nemzet ünnepélyesen odaígéri egy másik nemzetnek a harmadik nemzet országát.
Bell & Sebastian
2020. február 21. 13:18
Kultúra (Katolikus Lexikon) "A nyers anyagban lehetőségként rejlő értékek létrehozása emberi cselekedetek által: a nyersanyag, a munka és a kimunkált értékek együttese. ..."
Rugo
2020. február 21. 11:35
Nyitni kellene már egy héber szekciót a mandineren, ahol a kufárok nyelvét értik és művelik. Ne szennyezzék a drága magyar nyelvet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!