Háborúk árnyékai

2020. február 09. 11:16

Ha elfogadjuk az alapvető és sokat hangoztatott magyarázatot, hogy ők a háború elől menekülnek, akkor is indokolt az állítás, hogy a végeláthatatlan meneküléssel nem oldódnak meg a dolgok.

2020. február 09. 11:16
Friedrich Anna
Vajdaság Ma

„Hogy mi lett a hamis útlevéllel próbálkozókkal, csak sejteni lehet. Mint ahogy sejtések vannak a motivációikról is, hogy miért keltek vándorútra, ami által, íme, plusz munkát adnak a határrendészetnek, bennünket, legálisan utazókat pedig megvárakoztatnak. De ez töredéke annak, ami a feltételezések szerint a háttérben zajlik. Ha elfogadjuk az alapvető és sokat hangoztatott magyarázatot, hogy ők a háború elől menekülnek, akkor is indokolt az állítás, hogy a végeláthatatlan meneküléssel nem oldódnak meg a dolgok. Most, hogy a minap megalakult a koszovói kormány, a sajtó sokat foglalkozott az ottani helyzettel. Több mint húsz évvel az 1989-1999-es koszovói háború, és annak Kis-Jugoszlávia elleni NATO bombázása után írták le az újságok, hogy onnan még most is nagy az elvándorlás és nem is látni a végét.

(...)

Világpolitikai párhuzam messze álljon tőlem, de annyi bizonyos, hogy a háború, háborúk következményeit errefelé mindenki ismeri, érzi, szenvedi ma is. És szenvedi immáron a távoli háborúk miatti vándorlás következményeit nap mint nap a saját utcájában is (és nem ilyen semmiségként mint az én, napjaink valóságát tükröző buszos történetem). A kilátások szerint eltart ez még egy ideig, ha már sok támogatás ellenére Koszovóból sem szűnt meg az elvándorlás, pedig ott már húsz éve vége a háborúnak. Egyre többet hallom a tézist, miszerint az állampolgári jog tiszteletével és a törvény betartásával lehet leállítani a migrációt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. február 11. 12:12
Egy alapos kis összefoglaló a háborúról, arról, hogy a politikai konfliktusok kapcsán hogyan manipulálják a népet, és hogy mit lehet tenni egy békésebb világért: https://egyvilag.hu/temakep/077.shtml
pemete jakab
2020. február 09. 23:32
"Ha elfogadjuk az alapvető és sokat hangoztatott magyarázatot, hogy ők a háború elől menekülnek, akkor is indokolt az állítás, hogy a végeláthatatlan meneküléssel nem oldódnak meg a dolgok." Nem oldódnak meg, csak éppen nem hiszterizálnák egyes politikusok a tömegeket. Vagyis nem tudnának politikai tőkét kovácsolni, és kénytelen lennének megoldást találni.
János bácsi
2020. február 09. 13:17
"ők a háború elől menekülnek, akkor is indokolt az állítás, hogy a végeláthatatlan meneküléssel nem oldódnak meg a dolgok. " Esetleg túlélik a háborút, az is valami. Jobb mint értelmetlenül meghalni.
Arimaspa
2020. február 09. 11:35
Ugyan már. Hát mit oldott meg a világon eddig a politika?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!