Ha így megy tovább, a demokraták simán megnyerik Trumpnak az elnökválasztást

2020. február 05. 19:11

A Demokrata Párt iowai részlege amatőr módon intézte az egészet.

2020. február 05. 19:11
Kerner Zsolt
Kerner Zsolt
24.hu

„A demokraták szempontjából az iowai választás még problémásabb. Ami mellette szól, hogy az előválasztásokat célszerű egy kisebb államban elkezdeni, ahol klasszikus kampányt lehet folytatni. Ha nem Iowa lenne az első, hanem mondjuk Kalifornia, senki nem tartana helyi fórumokat, mindenki a CNN stúdiójába akarna bejutni. Ellene szól viszont, hogy Iowa állam etnikai összetétele eltér az Egyesült Államok egészétől: kevés a fekete és a latino polgár, ellenben sok a fehér protestáns, ami a republikánusok támogatói körének sokkal jobban megfelel, mint a demokratákénak. Arról nem is beszélve, hogy a Barack Obama megválasztása óta eltelt 12 évben Iowa 19 százalékponttal tolódott jobbra, vagyis mára kevesebb itt a demokrata szimpatizáns, mint a legtöbb államban.

És akkor ehhez jön még a hétfői kaukusz katasztrofális alakulása. Röviden összefoglalva: megtartották ugyan a jelölőgyűlést, ám hiába várták aznap este az eredményeket, azok elmaradtak. Sőt, a végleges eredmények még szerdára sem születtek meg, a részeredmények első adagjára pedig egy teljes napot kellett várni.

A kudarc oka az volt, hogy az alkalmazás – amit az összes helyi kaukusz szervezőjének telepítenie kellett – nem jelentette le rendesen az adatokat a pártközpont felé. Legalábbis erre hivatkozik a demokraták pártközpontja. A B terv az volt, hogy a kaukuszok szervezői betelefonálnak a Demokrata Párt központjába és bediktálják az eredményeket. Ezt a tervet azonban nem arra dolgozták ki, hogy a teljes rendszert helyettesítse, hanem arra, hogy megoldják, ha egy-két helyen nem működne az alkalmazás.

Utólag elmondható, hogy a Demokrata Párt iowai részlege amatőr módon intézte az egészet. Az appot, amit használtak, csak néhány nappal korábban lehetett letölteni, a szervezők nagy részét ki sem képezték a használatára. Nem tartottak tesztet sem, ahol nem éles helyzetben próbálhatták volna ki a beküldést. Végül pedig nem voltak elegen a pártközpontban, ezért amikor a majdnem kétezer szervező elkezdett betelefonálni, sokuknak órákig kellett várniuk, mire fogadták a hívásukat. Ehhez képest a magyar Nemzeti Választási Iroda profi szervezetnek tűnik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. február 07. 07:14
"..Ha így megy tovább, a demokraták simán megnyerik Trumpnak az elnökválasztást" REMÉLJÜK, ÉS! BIZUNK BENNE! HAJRÁ DONALD TRUMP!
dragstar
2020. február 06. 17:04
Kerner most nem akarsz akasztani?
puszika
2020. február 06. 11:06
Zsótika! A haverod Jámbor elvtárs is pont ilyen ökörségekkel akarja bizonyítani a semmit! Mert Iowa csak EGY állam a sok között. Már csak azt kellene megmagyaráznod/de ez meg nem megy/,hogy mit is akarsz tulajdonképpen??
Biivisz
2020. február 06. 08:42
"A kudarc oka az volt, hogy az alkalmazás ... nem jelentette le rendesen az adatokat a pártközpont felé. " Igen, de azt kihagytad, hogy csak azért, mert az oroszok meghekkelték. Különben minden tökéletesen ment volna
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!