Merre van Európa?

2020. január 06. 21:19

Lengyelország (és a V4-ek többi állama) minden ellentétes híresztelés ellenére Európa.

2020. január 06. 21:19
Bíró Béla
Maszol.ro

„De ha valaki azt hinné, hogy Lengyelország minden baja a nemzeti önérzeten esett sérelmekből fakad, és hogy a lengyeleket a Nyugat túlhajtott követelményei vagy a túl szoros brüsszeli kontroll teszi ingerlékennyé, téved. Az igazság az, hogy pusztán a lengyel társadalom bizonyos csoportjai állnak szemben a nyugati társadalmak bizonyos csoportjaival. Lengyelország, s tehetjük hozzá a V4-ek államai sem kevésbé plurálisak és demokratikusak, mint a nyugatiak. Csakhogy a diktatúrák olyan mély sebeket ejtettek rajtuk, hogy azoknak nyomait máig sem sikerült maradéktalanul eltüntetniük. Ezért időnként – Nyugatról nézve – antidemokratikusnak, – a korábbi diktatúrák haszonélvezői részéről pedig – méltánytalannak tűnő lépésekre kényszerülnek. Az utóbbiak pedig – a kommunista diktatúrát jobbára bagatellizáló – nyugati baloldalt kényük-kedvük szerint manipulálhatják. 

Lengyelországban – állítják a szerzők –, mely ellen (akárcsak Magyarország ellen) a 7. cikkely szerinti eljárás van folyamatban, korántsem »aludt ki a fény«, ahogyan azt Nyugaton oly gyakran vélik. Lengyelországban továbbra is érvénysül egy bámulatosan erős, nyílt társadalom, melynek bár viszonylag gyenge a parlamenti képviselete, de amely az utcákon, a médiában és a törvényhozásban határozottan hallatja hangját. Él ellenzéki hatalmával.  (Ahogyan Magyarországon is.) Lengyelország (és a V4-ek többi állama) minden ellentétes híresztelés ellenére Európa. Annak minden hibáival és erényeivel egyetemben. Az empátia ez esetben is hasznosabb lehet a felületes (vagy éppenséggel rosszindulatú) ítélkezésnél.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ElBundi
2020. január 07. 09:56
önfenntenteket = önfennkenteket
ElBundi
2020. január 07. 09:29
A napnál is világosabb Lengyelország helyzete és szerepe, amelynek egyértelmüen geopolitikai háttere van. "Divide et impera" állt a rómaiak hódító programjuk élén. Nem nehéz azonosítani az új impérium kivoltját, amely minden módosítás nélkül átveszi és alkalmazza a jó öreg taktikát. Az angolszász hatalmi vágy -the wolrd is mine"- és eröszakgépezet - pax americana - írja a 19.-20. századforduló óta Europa véres történelmét is. A brüsszeli lakájbrigád nincs abban a helyzetben, hogy az EU-t, mint koloniát összetartsa. Párizs mióta "lángokban áll" ? A hatalmi elitnek lépnie kell, még mielött késö. A NATO égisze alatt hadba állítja többek között a lengyeleket, a jó európaiakat. Tusk(o) úr kapóra jön. Az orosz energiaforrások lenyúlása a végsö cél, ehhez kíváló szolgálatot nyújt a lenygesl és ukrán terület, mint felvonulási terep.
pollip
2020. január 07. 06:15
A ballib szándékosan keveri Európát az európai unióval.
KannibálTatárÚr
2020. január 07. 01:13
Kulturálisan Ny.-Európa már nem Európa. Az utóbbi másfél évezredben Európára jellemzője leginkább a kereszténység volt. Nyugaton ma már a gúny tárgya. Mecseteket építenek, templomokat nem. A fehér embert pedig fekákkal keresztezik. Az európai önazonosság feladása a nyugatiak jellemzője, ezért nem Európa már Ny.-Európa. Évszázadokon át ők hódítottak a világ más részein. Mára behódoltak a világ más részeinek. Fuj, fuj, FUJ Ny.-Európa!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!