Lobbizás és korrupció: hogyan működik egy banánköztársaság?

2020. január 26. 15:10

A Transparency International egyik legújabb elemzésében Magyarországot az EU 2. legkorruptabb országának minősítette.

2020. január 26. 15:10
Ecsenyi Áron
Neokohn

„Az állami szolgáltatások a közérdekkel magyarázzák azt, hogy miért nincsenek versenyhelyzetben, ami épp a fogyasztó, azaz a köz javát szolgálná. Csakhogy az állami szolgáltatások rendszerint a közjó ellenében, egyes kiválasztott csoportok érdekében valósulnak meg.

A Transparency International egyik legújabb elemzésében Magyarországot az EU 2. legkorruptabb országának minősítette. Az egyajánlatos közbeszerzések aránya tavaly 25,5 százalék volt, emellett számos olyan közbeszerzés és szolgáltatás valósult meg, amelyeknek vagy nincs piaci értéke, vagy önszántukból nem áldoznánk rá. Közmédia, stadionok, látványberuházások.

A korrupció elválaszthatatlan a lobbitevékenységtől. Kevés ilyen közutálatnak és megvetésnek kitett tevékenység van, amit morális alapon ne utasítanának el még az egymásnak homlokegyenest ellentmondó ideológiák is. A lobbizó többnyire egy szerencsés pozícióban lévő személy, aki a szerencséjét más balszerencséjének előidézésébe fekteti be. Rendszerint az állam karhatalmát és törvényhozó apparátusát használja fel arra, hogy az ő termékeit válasszák a versenytársáé helyett.

Még csak kényszerhelyzetben sincs, hiszen a lobbizásra szánt pénzt forgathatná úgy is, hogy növelje versenyképességét a bérek emelésével, hogy megvehesse a legütőképesebb munkaerőt, de ugyancsak csökkenthetné vállalkozása természeti erőforrás igényét költséghatékonysági céllal, vagy épp költhetné a fogyasztókat jobban megszólító reklámokra, minőségibb és tartósabb termékekre.
Ehelyett inkább más utat választ; a profitját arra áldozza, hogy az itt felsorolt előnyöket se ő, se versenytársa ne tudja megszerezni. A lobbira szánt tőke révén ugyanis olyan törvények születhetnek, amelyek korlátozzák a piacra lépést, szabályozzák a kereskedelmi tevékenységeket, minőségi előírásokat és diszkriminatív adókat vetnek ki az egyes gazdasági szereplőkre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Besenyő István
2020. január 27. 11:46
Én az oroszoktól vennék S400-asokat, de ez valszeg nem fog megtörténni. A jenkik leharapnák a fejünket. (Lásd mennyire pipák voltak mikor a törökök vettek ilyet.) Kár, mert pillanatnyilag a legjobbak között említik (ha nem a legjobb). Hogy Izraellel mennyire jó a kapcsolat azt majd eldönthetjük egy-két évtized múlva ...
Besenyő István
2020. január 27. 02:53
"A Transparency International egyik legújabb elemzésében Magyarországot az EU 2. legkorruptabb országának minősítette." És ki nem sz@rja le mit mond a transzparenci. Ki az a transzparenci és mitől mérvadó a felmérése. Milyen kritériumok alapján mérte fel? Ja, és ki fizeti a transzparenci villanyszámláját? Na, ugye.
TMATMA
2020. január 26. 23:28
A Transparency International egy Soros által pénzelt szervezet, amely az egész Soros-hálózattal együtt folytatja a Magyarország elleni támadást. Valójában azért támadják hazánkat, mert a magyarok nemet mondanak a migránsok betelepítésére. A Soros-szervezet ennek megfelelően hamis és torz jelentést tett közzé, amely az alapvető tényeket sem veszi figyelembe: Magyarországon 2010 óta teljesen átláthatóak a közbeszerzések, a magyar közbeszerzéseken már nem külföldi nagyvállalatok, hanem döntő részt magyar vállalkozások kapnak munkát, a hazai kkv-k által elnyert közbeszerzések értékaránya 39%-ról 58%-ra nőtt. Minden 100 közbeszerzésből 87-et kkv-k nyertek tavaly. Az egy ajánlatos közbeszerzések értékének aránya jelentősen (34%-ról 25.5%-ra) csökkent, és az elmúlt 6 évben a hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárások száma 3600-ról 274-re, a tizenharmadára csökkent. https://kozbeszerzes.hu/…/858a2913-2937-433a-803f-6a4433a0f… Az ellenzéki sajtó álhíre, hogy Magyarországnak nem sikerül felzárkóznia a V4-hez. Nincs szégyenkeznivalónk, de a korábbi elhibázott gazdaságpolitika miatt tíz év munkába telt, mire Magyarország újra az őt megillető helyre került a régióban. A kormány lakáspolitikájáról: 2019-ben várhatóan az utóbbi hat év legtöbb lakása épült; a magyar kormány a családi otthonteremtési kedvezménnyel és a hozzákapcsolódó hitelekkel lehetővé tette, hogy 700 milliárd forintnyi forrás kerüljön a lakásépítési piacra. A Fidesz kormányzása óta segély helyett munkából élnek a legalacsonyabb iskolázottságúak is, jelentősen nőtt a romák foglalkoztatása és tanulási aránya, 1,3 millióval kevesebb embert fenyeget a szegénység, a szegénységben élő gyermekek létszáma megfeleződött, és támogatjuk, hogy az oktatásban hátrányt szenvedett gyöngyöspatai gyermekeket oktatási programokkal kárpótolják.
Íjász
2020. január 26. 22:59
Javaslom a Neokohn-nak, hogy tegye át a székhelyét a nem banánköztársaság Franciaországba, Belgiumba, Svédországba vagy Németországba. Úgy hírlik arrafelé igazi virágkorát éli most a zsidóság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!