Azért dolgozunk, hogy megteremtsük itthon a médiatudatosság kultúráját

2020. január 06. 12:22

Első kézből tapasztaltam meg, hogy a médiatudatossággal itthon komoly problémák vannak, még az értelmiségi olvasók jelentős részénél is. Interjú.

2020. január 06. 12:22
Partos Bence
Portfolio.hu

„Azért hagytam ott a közéleti újságírást, mert annak sokszor a legalapvetőbb működésmódjaival sem értettem egyet. Már régóta dolgozom azon, hogy ez az alapítvány útjára indulhasson. Pár éve találkoztam Claude-dal, azóta sokat beszélgettünk, vitatkoztunk az újságírás nemzetközi szintű működéséről és úgy éreztem Magyarországon most jött el az ideje egy ilyen kezdeményezésnek. Korábban a Mindset szaklapnál működtettünk egy politikai pszichológia rovatot, akkor döbbentem rá, hogy még az értelmiségi olvasók jelentős része sem érti, mit jelent az, ha egy lap független tudományos platformként funkcionál. Nehezen tudnak különbséget tenni a véleménycikk és mondjuk egy szakmai állásfoglalás között. Nincsenek tisztában a vitafelület alapvető funkcióival és működésmódjával sem. Szóval első kézből tapasztaltam meg, hogy a médiatudatossággal itthon komoly problémák vannak. Már akkor megfogadtam, hogy ezzel a társadalmi problémával később szeretnék majd foglalkozni, egy másik brand keretein belül. A Transzparens Újságírásért Alapítványban azért dolgozunk, hogy megteremtsük Magyarországon a médiatudatosság kultúráját.

Mi egy közéleti-politikai entitásoktól független, mozgalmi jellegű szervezet vagyunk, ezért megengedhetjük magunknak, hogy olyan platformként funkcionáljunk, ahol minden közéleti oldal reprezentálhatja magát, ahol az újságírók közelebb kerülhetnek az olvasókhoz és fordítva. Létrehoztuk a Zsurnaliszta Vitaest sorozatot, amely keretein belül a közéleti újságírók véleménye végre érdemben megütközhet és kialakulhat egy párbeszéd a különböző oldalak között.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2020. január 06. 19:26
Két dolog érdekelne: Ki, kik finanszírozza(zák) az alapítványt és rögvest megmondom, hogy véleménycikkeket, vagy kutatási eredményeket fog megjelentetni.
ElBundi
2020. január 06. 18:31
"Azért hagytam ott a közéleti újságírást, mert annak sokszor a legalapvetőbb működésmódjaival sem értettem egyet." Ez vajon mit takar? Kedves Partos Bence, amennyiben a föáramlatú, rendszerkonform lakájmédiák pl. Die Welt, Süddeutsche Zeitung, Bild Zeitung, Frankfurter Allgemeine stb. - gondolom mind ismerös - "müködésmódjáról", szerepéröl és hatalmáról van szó, és Önök ezen szeretnének változtatni, nosza! Öszintén, erösen kétlem, hogy az un. "Gleichschaltung" -nak nem fognak áldozatul esni.
drkovax
2020. január 06. 16:11
A médiatudatosság azt is jelentené, hogy pl. épp a portfolio az elsők között zárna be, mert senki sem olvasná ...
Vakfolt
2020. január 06. 15:35
Ha ennek most az volt az értelme, hogy elolvassa a balfasz az indexen, hogy hogyan bukott meg Orbán aznap ötödször és mölő megint mekkorát lopott és azonnal azt gondolja, hogy mivel le van írva, ez a valóság, nos, ha a médiatudatosság ezt a dolgot helyre teszi, akkor a fél mandi kreténjei eltűnnek. Nem hiszem, hogy ez ilyen egyszerűen menne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!