J.K. Rowling új irányt adott a transzneműségről szóló vitának

2019. december 22. 11:52

Nagyon sok nőről tudok, akik aggódnak az egész miatt, de nem szólnak róla. Sokuk fél a támadásoktól, a transzfóbiával való meggyanúsítástól.

2019. december 22. 11:52
James Kirkup
The Spectator

„Sokat írtam a politikusokról, minden pártból, akik magánban aggodalmukat és kritikájukat fejezik ki a transzneműeket segíteni kívánó törvényekkel kapcsolatban, amelyek, mellékesen, következményekkel vannak a nők jogaira. Úgyszintén sokat írtam arról, hogy egyes médiumok, beleértve a BBC-birodalom részeit, nem megfelelően tálalta a témát.

Úgyszintén nagyon sok nőről tudok, akik aggódnak az egész miatt, de nem szólnak róla. Sokuk fél a támadásoktól, a transzfóbiával való meggyanúsítástól. Egyesek közülük híresek, gazdagok és befolyásosak. Hogy ők is csöndben maradnak, az mutat valami abból, mekkora szerepet játszik a transzügyek kapcsán a félelem. (…)

A fordulat lassú és visszafogott volt, de de mára a dolog sokat változott. A gender-vita olyat látott, amire sokan vártak. J.K. Rowling megszólalt. A nő, aki megajándékozta Harry Potterrel a világot, egy árva tweetben belépett abba a vitába, amit sokan túl sokáig elkerültek.

 

A tweet apropója Maya Frostater ügye volt, aki azt mondta, azért rúgták ki a munkahelyéről, mert kifejezte azon nézetét, hogy az ember nem változtathatja meg a nemét, és egy transznő lényegében saját nemi identitása ellenére is férfi marad.

Gondolhatnánk, hogy mindez pusztán biológiai tény, közhely, de Forstater elvesztett egy pert ezzel kapcsolatban a munkaügyi bíróságon. Nem vizsgálom részleteiben az ügyet, csak megmutatom, miként indokolta a bíró az ítéletet:

»Nézeteiben abszolutista, és álláspontjának központi része, hogy úgy fog nevezni egy személyt, amit ő maga megfelelőnek tart, még akkor is, ha ezzel megsérti a méltóságát az illetőnek, vagy ellenséges, megalázó, megfélemlítő környezetet teremt a számára. Ez a megközelítés nem méltó tiszteletre demokratikus társadalmakban.«

Számos kommentátor elemezte már, mit is jelent az, hogy a bíróság megtiltja a nőknek, hogy úgy tartsák, aki férfinak születik és férfi anatómiája van, az férfi, akkor is, ha az illető nőnek tartja magát. Meghagyom az olvasónak, hogy levonja a maga következtetéseit azzal kapcsolatban, hogy ez mit jelent a szólásszabadságra és a szabad eszmecserére nézve.”
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mohabácsi
2019. december 25. 21:17
Mintegy egy éve a legnagyobb irodalmi portálon beszélgettünk Szilvay Gergely „A melegházasságról” című cikkéről. Egy főiskolás hölgy... (Szabad még ilyet mondani? Női neve volt, na! Vagy már olyan sincsen?) Egy magát női névvel megjelölő embertársunk (aki a női név használatával, lám, szexista) megkérdezte tőlem: – Miért, te hogyan állapítod meg egy megszületett gyerekről, hogy milyen nemű? A magam naiv módján jót nevettem a kérdésen, és magától értetődőn (vö.: tudatlanul) válaszoltam neki: – Hát született már egy lányom, meg egy fiam. Vannak úgynevezett elsődleges nemi jellegek: benéztem a lábuk közé. Megtudtam, hogy itt tévedek irdatlan nagyot, mert hiába van ott bármi, az csak valószínűsít, de nem predesztinál, mert mi van, mi lett volna, ha ha bármelyik gyerekem azt mondja, ő nem olyan nemű tudja magát mint amit a lába köze mutat? Reflexszerűen válaszoltam: a magam részéről ezt pszichikai problémának fognám fel, és szakember segítségét kérném. Mondhatom, marhára nem lettem népszerű. Addig én azt hitte, mondom, naiv vagyok, hogy az egyértelmű dolgok ilyetén kiforgatása csak tollforgató unatkozók úri huncutsága, és az épelméjű plebsz között ezek bizony talajt nem találhatnak. Hát úgy estem pofára, mint ha zsírozott taknyon futottam volna a kanyarban. Be kellett látnom, hogy túlbecsülöm az embereket. Ebben a Rowling-dologban is azért van egy kis csavar, mert ha megnézzük a hölgy/urat, akit Rowling asszony/úr megvédett, akkor azért ő is elég érdekes célokért küzd a maga szélsőséges feminista brigádjában, aki felléptek ellene. Rowling meg azért posztolt, hogy a hölgy/úr tovább szélsőségeskedhessen a brigádban... Csavaros. Magyarán nyírják egymást a liberálisok, ahogy a francia forradalomtól kezdve a vérbrutál kommunista-kísérleteken át mindig is volt. Csak az a baj, hogy nem csupán egymással teszik. Van egy nagyon jó könyv egyébként a liberális cenzúráról. Ha valakit érdekel: https://mohabacsi-olvas.blog.hu/2018/07/16/paul_b_coleman_cenzurazva
22-es csapdája
2019. december 25. 11:37
"»Nézeteiben abszolutista, és álláspontjának központi része, hogy úgy fog nevezni egy személyt, amit ő maga megfelelőnek tart," Rohadtul nem igaz. Nem ő döntött arról, hogyan nevezi, hanem arról döntött, hogy a makacs tényt, miszerint nem képes az orvostudomány 100%-ig átváltoztatni az embert, teljes értékű férfiből teljes értékű nővé - és viszont. Szemüveget a bírónak! A tények abszolútok, nem az emberek abszolutisták.
tango47
2019. december 23. 18:03
A liberálfasizmus már Nagy-Britanniában is teret nyert, sőt az ottani bírók között is. Ezért nem szabad kussolni.
duzur
2019. december 23. 12:52
Nem értem ezt az egészet. Miközben az empátiát nagyon fontosnak tartom, percig se hiszem, hogy képes vagyok más emberek ösztöneibe beleélni magam és éppen ezért nem érzem feljogosítva magam mások szexuális ösztöneinek a kritizálására. Mindaddig amig ezek az ösztönök nem ütköznek törvényekbe ! Örülök, hogy nem érzem magam meghasonúlva nemi hajlamaim terén és csak sajnálom azokat akik még keserves mütétekre is vállalkoznak frusztrációjuk orvosolására.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!