Az igazi aranykor most van

2019. december 20. 15:09

Ha kisebbségi magyar szempontból nézzük, akkor is jobban állunk, mint valaha.

2019. december 20. 15:09
Czika Tihamér
Transindex

„De akkor is: 52%?! Tényleg az országa lakosságának fele úgy érzi, hogy ‘89 előtt jobb volt? Pedig az 1980-as évek „aranykora” minden objektív számítás szerint valójában elveszített évtized volt. Megállt a gazdaság, a kutatás, stagnált a kultúra, mindenkit megfigyeltek, megnyomorították milliók életét, nők százezrei veszélyeztették életüket a tiltott abortuszok miatt, az ország gyakorlatilag egyetlen hatalmas börtönné vált, kimaradtunk a világ fejlődéséből. Tehát azt állítom, hogy minden mai gonddal együtt Erdély valódi aranykora tulajdonképpen most van.

Soha nem volt ennyi befektetés tájainkon. Soha nem volt ennyi város és faluközpont felújítva, soha korábban nem kaptak ennyi támogatást a mezőgazdászaink, soha nem volt ennyi felújított kórház, soha nem volt ennyi vállalat és munkahely (legyen az multinacionális vagy helyi kisvállalkozás). Soha nem jutottak ilyen sokan ki Nyugatra tanulni. S bár az infrastruktúra fejlesztése fájdalmasan lemaradt, végre beindultak az autópálya-építések is, és legalább repülővel el lehet jutni szinte bárhová Európába, és csatlakozással bárhová a világon. Soha nem volt ennyire szabad mozgásunk és tőkénk, hogy éljünk is ezzel a szabadsággal. Nagyszüleinknek élmény volt a szomszédos városig eljutni, szüleinknek az ország nyílt meg. Nekünk már az Alpok lettek a téli paradicsomunk, a Földközi-tenger a nyári üdülőhelyünk. Európa lett az ország és a tagállamai a megyék, amelyek között kirándulunk. Sőt, egyre többen eljutunk a világ más pontjaira is, nem ritkaság már erdélyiekkel találkozni bárhol a világon, Chilétől Tokióig, New Yorktól Dubajig.

Ha kisebbségi magyar szempontból nézzük, akkor is jobban állunk, mint valaha. Valószínűleg soha nem volt Erdélyben ennyi magyar középiskola, mint most (1918 előtt sem!), sohasem volt ennyi magyar színház, kulturális szervezet, nemkormányzati szervezet, könyvkiadó, médiatermék, gyakorlatilag minden, ami az identitásfenntartáshoz kell. Sohasem volt ennyi magyar nyelvű egyetemi szak és hely, mint most. Trianon óta sohasem voltunk annyira bekapcsolódva az anyaországi kulturális, tudományos, oktatási körforgásba, illetve médiatérbe, mint most. Még a sok szempontból problémás politikai képviseletünk is erősebb, mint korábban valaha: egyszerre lobbizunk jogokért és támogatásért Bukarestben, Budapesten és Brüsszelben. És egyszerre ömlik a nyakunkba a támogatás is mindhárom fővárosból. Csak tudjuk okosan elkölteni!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takita
2019. december 20. 23:17
Furcsa írás. A mérleg egyik serpenyőjében ott van az anyagi jólét kétségtelen javulása,1989-hez képest Ám mindjárt egy kérdés: a regionális kapcsolatok ésszerű kialakítása esetén mennyivel megalapozottabb és tartósabb volna ez a növekedés. Aztán ott van a szellemi lét kérdése. Ma már szinte minden faluban épül egy ortodox templom. nem véletlenül,- ez az elrománosítás egyik legfőbb eszköze. A football meccseken meg zeng a kórus: kifele a magyarokkal Romániából. Miért érzik úgy az erdélyi magyarok, hogy állandó nyomás alatt vannak, sőt néha félniük kell? Szóval ,ha a nacional-kommunista időszakhoz viszonyítunk,a már EU tag Románia anyagilag ,életszínvonalban sokat fejlődött. Összeségében viszont messze elmarad attól,ahol tartania kellene.
gacsat
2019. december 20. 19:37
Nem akkor volt az Aranykor, amikor a Kárpát-medencében nem voltak magyar kisebbségek?
Akitlosz
2019. december 20. 19:07
Meglehet, hogy az eredeti, teljes írásnak van értelme. De ez így csak sületlenség.
my fair lédig
2019. december 20. 18:48
Ha ez tényleg igaz is, akkor óvatos örülhetünk. Ha igaz. Remélem, igaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!