Rendszerváltás

2019. november 19. 06:13

A tiltakozók aggodalmát tetézi a vészesen közeledő 2047-es dátum, amikor is véget ér az „egy ország, két rendszer” berendezkedés.

2019. november 19. 06:13
Kottász Zoltán
Magyar Nemzet

„A kérdés tehát az: mi volt az utolsó csepp a pohárban? Mi vezetett el odáig, hogy idén nyáron a hongkongiak az utcára vonultak, ahol – megcsappant létszámmal ugyan, de – azóta is rendületlenül tiltakoznak? A tüntetéseket kiváltó ok a Peking által forszírozott kiadatási törvény módosításának terve volt, amelynek értelmében Hongkong Kínának, Tajvannak és Makaónak is kiadhatott volna szökevényeket. Ezt Hongkongban sokan úgy értelmezték: Kína ki akarja terjeszteni hatáskörét, hogy vegzálja a neki nem tetsző hongkongi politikai aktivistákat.

A Hongkongban elterjedt Kína-ellenes hangulat tehát alapvetően abból fakad, hogy Hongkong hiába élvez különleges státust, a tüntetők szemében az »egy ország – két rendszer« elvén alapuló együttélés nem működik, a szocialista egypártrendszer és a demokratikus berendezkedés nem fér meg egymás mellett. Peking minden nüansznyi beavatkozását saját szuverenitásuk megsértésének tekintik. A tiltakozók aggodalmát pedig tetézi a vészesen közeledő 2047-es esztendő: ebben az évben ér véget a szóban forgó »egy ország – két rendszer«, amelyet Hongkong brit gyarmati uralom alóli felszabadulásának, Kínához való visszacsatolásának évében, 1997-ben rögzítettek. Ha 2047-től kezdődően nem két rendszer lesz, akkor mi lesz helyette? – merül fel a jogos kérdés Hongkongban.

Valószínűleg az sem csillapítja a kedélyeket, hogy már jó ideje a kínai hadsereg bevonulásáról lehet hallani, amely a zavargásokat lenne hivatott megfékezni, noha Pekingben cáfolták ennek szükségszerűségét. A kínai birodalmi óriás ma igencsak magabiztosan lépked a nemzetközi politika porondján: gazdasági erejét kihasználva hatásosan érvényesíti érdekeit, miközben katonailag is nagyszabású fejlesztéseket hajt végre. A délkelet-ázsiai térség országai nem véletlenül tartanak Kína manőverei­től, amelyek vitatott hovatartozású területek megszerzésére is irányulhatnak. Tajvan az utóbbi években megtapasztalhatta a kínai diplomáciai lobbi hatékonyságát: egyre több ország szakítja meg hivatalos kapcsolatait Tajpejjel a Pekinggel kötött üzlet reményében. Ebbe a nemzetközi kontextusba is érdemes elhelyezni a hongkongiak felháborodását.

Harmadrészt pedig nem árt megemlíteni azokat a térségbeli elemzéseket, amelyek szerint a mostani és a 2014-es tüntetéshullám mögött is a hongkongi lakosságnak a gazdasági helyzet miatti frusztrációját, a gazdagok és a szegények közötti egyre nagyobb társadalmi szakadékot kell keresni. A világszerte társadalmi nyugtalanságot előidéző globalizáció és digitalizáció korában, a gazdasági válság utáni években ez is egy megfontolandó szempont.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ondiabind
2019. november 21. 04:13
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Akitlosz
2019. november 20. 03:05
"nem árt megemlíteni azokat a térségbeli elemzéseket, amelyek szerint a mostani és a 2014-es tüntetéshullám mögött is a hongkongi lakosságnak a gazdasági helyzet miatti frusztrációját, a gazdagok és a szegények közötti egyre nagyobb társadalmi szakadékot kell keresni." Az van, hogy amikor Hong Kong Kína részévé vált, akkor rendkívül fontos volt gazdaságilag, mert sokkal fejlettebb volt, mint Kína. De ma már nem annyira az. Így Kína már nincsen annyira rászorulva arra, hogy Hong Kong kedvében járjon. Azaz Hong Kong jelentősége csökkent és egyre csökken. 2047-ben már nem lesz ok Hong Kong kiváltságainak a további fenntartására.
Akitlosz
2019. november 20. 03:01
"Ebbe a nemzetközi kontextusba is érdemes elhelyezni a hongkongiak felháborodását." A hong kongiak felháborodása megalapozatlan és értelmetlen. Tegyük fel, hogy Magyarországon hoznak egy törvényt, hogy a máshonnan származó szökevényeket visszaadják a származási országuknak! Az ilyesmit hívják nemzetközileg kiadatási egyezménynek. Várható, hogy ezért Magyarországon hong kongi szintű tiltakozási hullám indulna? Kizárt. Az a törvény a hong kongi polgárokat, az ő jogaikat és szabadságukat semmiben nem veszélyeztette. Itt inkább külföldi aknamunka lehet a háttérben Kína gyengítésére.
Akitlosz
2019. november 20. 02:56
"Ha 2047-től kezdődően nem két rendszer lesz, akkor mi lesz helyette? – merül fel a jogos kérdés Hongkongban." Egy rendszer. Hatalmas nagy látnoki képességeimmel megjövendölöm.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!