Paks II vitán felül áll

2019. november 06. 10:16

Elengedhetetlen a jelenlegi fissziós atomerőművek használata. Nincs jobb! Tiszták, viszonylag olcsók, megbízhatóak, biztonságosak.

2019. november 06. 10:16
Szabó S. András
Magyar Nemzet

„Nagyon furcsán hangzik, de tény, hogy azonos teljesítmény esetében egy szénalapú hőerőmű radioaktív szennyezése nagyobb, mint az atomerőmű normális működése során a környezetbe kijutó radioaktivitás! Az ok a pernye, a szálló hamu, amely természetes eredetű radioaktív izotópokat is tartalmaz.

Az utolsó kiegészítés a nukleáris hulladékok elhelyezésének problémájával kapcsolatos. Ezt – a szerző nem említi – annak függvényé­ben kell megoldani, hogy kis, közepes, vagy nagy aktivitású anyagokról van-e szó, mekkora a mennyiség és milyen hosszú a felezési idő. Az atomerőművekben keletkező hulladékok nagy aktivitásúak, hosszú felezési idejű izotópokat tartalmaznak, elhelyezésük különleges feltételeket, illetve technológiát igényel. Van persze megfelelő műszaki megoldás, csak alkalmazni kell. Ha azonban a fissziós nukleáris erőműveket remélhetőleg a közeljövőben fel fogják váltani a fúziós erőművek, akkor ez a gond is megoldódik, hiszen a fúziós erőművek nem termelnek radioaktív hasadási termékeket.

De addig, amíg ez bekövetkezik, elengedhetetlen a jelenlegi fissziós atomerőművek használata. Nincs jobb! Tiszták, viszonylag olcsók, megbízhatóak, biztonságosak. (Tökéletes biztonság persze nincs, de atomerőművet nem engednek földrengésnek nagy valószínűséggel kitett területen építeni.) S ha majd megvalósul a fúziósenergia-termelés, akkor lemondhatunk az elmúlt hetven évben megszokott és igen széleskörűen alkalmazott fissziós technikáról. De addig Paks II-re szükség van. Vitán felül! Ez ugyanis nem politikai, hanem gazdasági, energetikai és környezetvédelmi kérdés. Józan szakértő erre csak azt válaszolhatja, hogy igen, szükség van rá. Sapienti sat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
schulraugue
2019. november 08. 10:53
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
exfahrenheit
2019. november 06. 10:39
"Elengedhetetlen" és oroszok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!