Lady Mása és a tuskó a Fehér Házból

2019. november 20. 08:29

Donald Trump kezdettől szembekerült a State Department hivatásos elitjével.

2019. november 20. 08:29
Heltai András
168 Óra

„Ismert, hogy az Egyesült Államok nagykövetei kétfélék. Vannak, nem is kevesen, akik a mindenkori elnök barátjaként, vagy/és kampányának pénzeléséért kapják a megtisztelő megbízatást. (Budapestre a rendszerváltás óta általában ilyenek kerülnek). A másik, összehasonlíthatatlanul fontosabb csoportban a hivatásosak vannak. A kereken 13 000 fős amerikai külszolgálatba évente százak jelentkeznek, szigorú vizsgák és szűrés után a rengeteg, kiemelkedően képzett, rátermett fiatalból is csak keveset, a legjobbakat veszik fel. Majd évtizedekbe telik, amíg a diplomata eljut addig, hogy vezessen egy külképviseletet. Ha egyáltalán.

Yovanovitch e szűk körbe tartozott, szakmai teljesítményét, amelyet republikánus és demokratapárti elnökök megbízását teljesítve mutatott fel, kitüntetésekkel ismerték el. A State Department hivatásos állománya a sokat emlegetett amerikai szellemi elit fontos alkotó eleme. Politikai nézetük nem téma: a mindenkori elnököt és kormányát, országukat kell legjobb képességeik és lelkiismeretük szerint szolgálniuk. Donald Trump kezdettől szembekerült ezzel az elittel. Nem meglepően, hiszen ordító műveletlensége, gátlástalan populista fellépése, önkényes, káros nemzetközi politikai döntései láttán már a kezdeteknél otthagyta nem egy vezető kül – és biztonságpolitikai embere. Akárcsak Rex Tillerson, a volt ExxonMobil-vezér külügyminiszter, aki lehülyézte, majd egy évi munka után Trump tweetjéből tudta meg, hogy kirúgták.

Utóda, Mike Pompeo, bár a minisztérium vezetése sürgette, álljon ki a feddhetetlen Yovanovitch védelmében, lapított. A történtek után várhatóan felgyorsul a folyamat, amelyben Trump hivatalba lépése óta egyre több kiváló diplomata fordít hátat a külszolgálatnak. Van hová menekülniük, magasan kvalifikált szakemberek előtt nyitva a magángazdaság csakúgy, mint a legjobb egyetemek.

Láttuk a világ »Mását«, a született lady modorával viselkedő asszonyt, aki most egyetemi tanár lesz a híres washingtoni Georgetown jezsuita egyetemen. S látjuk ellenlábasát, a csalárd, prostikkal mulató, milliomos építési vállalkozóból elképesztő módon amerikai elnökké vált tuskó figurát, akit még magyar politikus is nagyra tart. Mit tartsunk Amerikáról? Mit tartsunk Trump dicsőítőiről? Lady Mása ügyéből lehet még hollywoodi film. A riasztó, hogy mindez megtörtént és a tuskó változatlanul a legerősebb katonai és politika hatalom élén állhat. Akár még évekig.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2019. november 23. 00:09
Szerintem Trump a szívéhez kap, mert ez az izé ideböfögött valamit. Hiánypótló 'mű' a dagoványból. Ennyire 'fussa'.
ondiabind
2019. november 21. 03:54
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
akiaki
2019. november 20. 21:23
már nem sokáig tuskó!
Korrupt Kornél
2019. november 20. 19:58
Heltai, te jóval bunkóbb vagy, mint Trump!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!