Budapest erőd

2019. október 15. 07:26

Demszky húsz évéből ugyan mi látszik ma? A most következő – sokkal rövidebb – időszakból ugyan mi fog?

2019. október 15. 07:26
Domonkos László
Magyar Hírlap

„A félreértések elkerülése végett, egyszer és mindenkorra: EZ Budapest. Ma, 2019 októberében is. Erőd. És az emberi fajta csillagfénye. A Hős Város. Amelyben érintetlenek a betört kirakatokban az áruk, és mellettük cédulák: így rabol a magyar. Az Erőd. És a szabadság fővárosa. Az ilyesmi, lássuk be, nem múlik el, mint a talmi dicsőség vagy mint a hörghurut. Csak nem képzeli bárki is komolyan, hogy ilyen erődítményt, ilyen csodavárost be lehet venni, meg lehet hódítani, és végérvényesen le lehet zülleszteni, el lehet kábítani? Higgyünk Örkény Istvánnak, elég okos ember volt. Tudta, mit és miért nevez a szabadság fővárosának. Higgyünk a mindenkori német hadvezetés szakmai felkészültségének, a német katonai géniusz azért nem volt akármi. Tudta, mit nevez ki Festungnak, erődnek. És legfőképpen: higgyünk a saját históriánknak. Budapestet soha senkinek sem sikerült végérvényesen elfoglalnia, mint Bizáncot vagy Nándorfehérvárt, hogy egyikből Isztambul, másikból Belgrád lehessen. Budapest örök magyar főnixmadárként mindig újjászületett – és ami a legfontosabb: erőd mivoltában mindig, mindenkor ellenáll. Védekezik. Dacol. Vadul és elszántan. Merthogy erőd. Igazi budapesti adoma: »Bácsi, kérem, legyen szíves, vigye oda ezt a teát annak az orosz katonának! Miért nem viszed oda te, öcsi? Mert tőlem fél…«

Ne siránkozzunk, és ne ismételgessük letargikusan, hogy ez a város elveszett, és csak átmenetileg volt a miénk. Korlátolt és tarthatatlan álláspont. Akárcsak a szintúgy széltében-hosszában hangoztatott kommentár, miszerint mindenki olyan városvezetést kap, amilyet megérdemel. Ez a házastársra vagy a szeretőkre, úgy lehet, érvényes, de itt  kicsit más a helyzet. Aki úgy gondolja, hogy, mondjuk, Rákosi Mátyást vagy Károlyi Mihályt megérdemeltük, vagy riasztóan hülye, vagy utálja a magyarságot. Rákosit az oroszok rakták a nyakunkba, Károlyit az antant és ugyanaz a belső ellenség, amely most abban az illúzióban ringatja magát, hogy »visszavette« Budapestet. Amely mint egy megközelíthetetlen, gyönyörű nagyasszony, csak fölényesen mosolyog mindezen…

Demszky húsz évéből ugyan mi látszik ma? A most következő – sokkal rövidebb – időszakból ugyan mi fog? Áll a Várkert bazár és a Puskás-aréna, a Ludovika, az Orczy-kert, megújult a Kossuth tér, a Széll Kálmán tér, a József nádor tér és a többi, és a többi. A többi – füstkarika.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2019. október 16. 09:28
❝ugyanaz a belső ellenség❞ Ez a lényeg. Ezt sohase felejtsük, van egy belső ellenségünk. Nem ellenfelünk, az ellenfél gratulál és sportszerűen viselkedik. Az ellenség nem gratulál, hanem ott okoz kárt ahol tud. Már attól is hisztirohamot kap, ha beazonosításra kerül, mint ellenség. Tagad, rombol, rágalmaz, intervencióért sikít. És meg is támogatják szépen külföldtől, ez talán a nagyobbik baj. A másik durva dolog az, hogy ❝ugyanaz❞. Ezt sem szabad elfelejteni, sohasem leszünk csótánymentesek, ezek mindig, minden korban ellenünk vannak, nem lehetséges kiegyezés, mert a megsemmisítésünkre törekednek, akkor lennének boldogok, ha mi nem is lennénk, más elfogadható végkimenetelt nem ismernek, mert különben nincsen jogállam, demokrácia, meg méz a boltban. Az illúziókkal le kell számolni, jól jegyezzük meg, ugyanaz a belső ellenségünk van, volt és lesz.
Akitlosz
2019. október 15. 17:42
Mit nevezhetünk végérvényesnek a történelemben? Nevezhetünk bármit is annak? A történelem kereke nem állt le, ma is forog tovább. Ki tudja, hogy mikor merre.
Akitlosz
2019. október 15. 17:40
"Budapestet soha senkinek sem sikerült végérvényesen elfoglalnia, mint Bizáncot vagy Nándorfehérvárt, hogy egyikből Isztambul, másikból Belgrád lehessen." Senki és semmi nem kényszeríti a magyarokat arra, hogy Nándorfehérvárt idézem "Belgrádnak" nevezzék. Bécs csupán vagy 5 évig tartozott Magyarországhoz 1485-1490. között mégsem hívjuk "Vínnek". Arról csakis a magyarok tehetnek, hogy nem hajlandóak a települések magyar neveit használni és inkább idegen elnevezéseket használnak helyettük.
Akitlosz
2019. október 15. 17:36
"Budapest erőd Demszky húsz évéből ugyan mi látszik ma? A most következő – sokkal rövidebb – időszakból ugyan mi fog?" Hát az erőd nem igazán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!