Az eredmény

2019. október 15. 12:11

Ki lesz a főnök, Karácsony, Botka vagy a Karácsony győzelmét elég savanyú vidámsággal ünneplő Gyurcsány?

2019. október 15. 12:11
Galló Béla
Galló Béla
Mozgástér blog

„A háromszor egyharmados szimpátia-tagoltság ténye újfent bebizonyosodott. Egyharmad ide, egyharmad oda, a harmadik rész pedig inaktív, illetve bizonytalan.

Ez a képlet eddig is fennállt, a vasárnapi választáson azonban – hosszú idő után – ismét ki is derült. Mint ahogy megerősítést nyert az a trend, hogy a vidék (falvak, kis- és közepes városok) inkább a jobb-, a nagyvárosok egy része, főleg a főváros pedig inkább a balliberális oldalé. (Ez persze egyben nemzetközi jelenség, például Trump, Putyin, Erdogan a saját országukban egyaránt erőteljes vidéki bázisra támaszkodhatnak.)

Budapesten, amely kommunikációs szempontból döntő csatatér volt, az ellenzéki  kampánystratégáknak sikerült saját táborukat az általános kormánykritika jegyében mozgósítaniuk. Karácsony személye ilyen értelemben másodlagos volt, mert az ellenzék mindenáron összefogást akart bizonyítani a jelölt – történetesen Karácsony – mögött. Sikerült is. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP és maga Tarlós szintén Karácsony személyére,  „alkalmatlanságára” összpontosított, ami egy tisztán helyhatósági választáson akár be is jöhetett volna, csak hát a fővárosi voksolás már menetközben is jól láthatóan nagypolitikai küzdelem volt.

A véghajrában az ellenzék a karaktergyilkosok országos versenyét is megnyerte. E nemes bajnokság sokáig döntetlenre állt, de a Borkai-videóval az ellenzék a célban előzött. A  szexualitás politikai tárgyiasítása innentől fogva alighanem az arzenál megbecsült fegyvere lesz, a továbbiakban tessék tehát a mindenre képes mobiltelefonokat a ruhatárban hagyni. Mert bár Borkait újra választották Győrben (igaz, éppenhogy csak), az ügy negatív hatása mégis tagadhatatlan volt, legalábbis a fővárosban.

Kérdés, ki mit von le majd a vasárnapi eredményből. Az ellenzéknek, amely az összadatok szerint korántsem győzött, viszont kétségtelenül megint önkormányzati életjeleket produkált, építkeznie kell, hogy saját egyharmadát politikailag tartósan megszervezze. Ki lesz a főnök, Karácsony, Botka vagy a Karácsony győzelmét elég savanyú vidámsággal ünneplő Gyurcsány? Merthogy főnök kell, anélkül nem megy, s még az sincs kizárva, hogy jön egy negyedik (aki aligha lehet Tóth Bertalan). Kiéleződik-e majd rögtön az ünneplés napjai után az MSZP/Párbeszéd kontra DK/Momentum, más szóval a piroszöld kontra liberális belső vetélkedés, melyik osztagnak lesz nagyobb a nemzetközi háttér-támogatottsága? Vagy ami még lényegesebb: hogyan teremthető meg egy politikai összetapadás tartalmi koherenciája?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2019. október 16. 19:55
Feri megmondta, hogy mi jön. Káosz.
Tidal_wave
2019. október 16. 18:57
"A szexualitás politikai tárgyiasítása innentől fogva alighanem az arzenál megbecsült fegyvere lesz, a továbbiakban tessék tehát a mindenre képes mobiltelefonokat a ruhatárban hagyni." Na ezt nem értem Borkaiban, hogy lehetett annyira hülye, hogy még le is filmezette magát. Ha csajok tényleg prostik voltak, és fizetett nekik, akkor talán kiköthette volna, hogy nincs filmezés... (Mondjuk túl az erkölcsi kategórián, hogy a feleségét megcsalta).
tevevanegypupu
2019. október 16. 16:17
Nem Gyurcsány és nem Botka. Fekete-Győrt külföldrő támogatják irgalmatlanul sok pénzzel..és ott van a majd százezres külföldi zsoldossereg is,akik segítettek a nolimpiánál, segítettek decemberben őrjöngeni és segítettek most a választásnál. És még küldhetnek..a migránsok ide nem johetnek, megoldották másképpen..És van majd kétszázezer zsidó is Budapesten..tetszik nem tetszik..ők alig várják, hogy mindent visszaszedjenek..kerületeket, miniszterelnökséget és Parlamentet..Ez összvissz kb. 300 ezer..az azért már sok..ha Orbánék nem állítják le ezt az áradatot, megnézheti magát Magyarország..Gyurcsány nem hozta amit ígért, Dobrev talán közreműködhet..Minden esetre nem biztos, hogy Orbán tervei 2030-ig kitarthatnak..
Bukik a Zorbán
2019. október 16. 11:48
Van logika abban, amit írsz. Csak azért emlékeztetnélek arra, mik derültek ki az ellenzéki vezetésű városrészekben csak az utóbbi két hétben. Karácsony az ő saját szájával mondta el, hogy a kollégái szétlopják a kerületet, illetve azt, hogy ugyanazok, maffiafilmekbe illő módon "emlékeztették" hová jár a gyereke oviba. És ezt egy másik, (a független) baloldali jelölt is megerősítette. Kispesten szintén őszinte, feltáró jellegű beismerő vallomást tett Gajda egyik embere, hogy ők évi 100 milliót keresnek (fejenként) bűnszervezetben elkövetett korrupcióból. Emellett közismert tény, hogy 2010 előtt milyen elképesztően korrupt, tolvaj módon működött a szadeszmp-s társaság, amelyik nem mellesleg a régió utolsó helyére taszította hazánkat nem csak erkölcsi, de gazdasági értelemben is. Innentől kezdve gondolhatod, milyen mértékben veti majd rá magát a kiéheztetett ballib siserehad a közvagyonra most, hogy komoly győzelmet arattak. Komoly győzelmet a Fidesz hibájából, amelynek kommunikációs csapata megbukott, hiszen minden csak Borkai szexbotrányáról szólt, se Wittinghoff ugyanolyan, se a fenti két -sokkal nagyobb- botrány fikarcnyit sem nyomott a latba. Elvileg a Fidesz dolga lett volna a zuglói, kispesti dolgok, meg a még ki nem derült botrányok időben való leleplezése, de éveken át hagyták, hogy évi száz milliókat keressenek. Nem tudom, pl. Kispesten ez hány ember. De mondjuk 10. 10 ember évi 100millióval öt év alatt 5 milliárd. Plusz a túlárazott munkák okozta veszteség. És ez csak Kispest... Mit gondolsz, mennyibe fog kerülni ez most, már sokkal több helyen, sokkal többek által végrehajtva? És ehhez adjuk hozzá, hogy ezen kívül nem igen értenek semmihez, hiszen ahányszor hatalomra kerültek, utánuk mindig gazdasági csőd volt. Kivétel nélkül mindig, 90-ben, 98-ban, 2010-ben. A Fideszben is vannak korruptak. De a Fidesz 2002-ben még a régió harmadik helyén adta át az országot, amit leromboltak 2010-re (illetve már 2007-re, csak utána még több kárt okoztak további három éven át) amikor megint újra kellett kezdeni mindent, a görögnél épp csak egy hajszállal jobb helyzetből. Nézzük meg, onnan mára hol tart Görögo. Sehol. És hol tartunk mi a 2010-es csődhelyzetből. Ez a különbség a Fidesz teljesítményének mérőszáma. Szóval, az sajnos biztos, hogy nincs korrupció nélküli hatalomgyakorlás. Most olyanok kezébe került a hatalom, akik ugyanolyan korruptak, viszont számos alkalommal (javítok: minden alkalommal) bebizonyították totális alkalmatlanságukat. Bár van logika a véleményedben, de nem ezekkel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!