A társadalom önvédelmének történelmi perspektívái

2019. október 31. 08:36

A kapitalizmus fejlődéstörténete társadalmi ellentmondásokra épül.

2019. október 31. 08:36
Gerőcs Tamás
Mérce

„A tőke hatalmának kiépülését és az azzal szembeni társadalmi ellenállásokat Polányi Károly kettős mozgásként, ún. ingamozgásként írja le. A társadalom önvédelmi mechanizmusai időszakosan képesek arra, hogy a társadalomból kiágyazódó tőkés gazdasági intézményeket visszaágyazzák, azaz visszavegyék fölöttük a társadalmi ellenőrzést. Az alábbiakban a tőkés társadalmi viszonyok újraalakulására, történelmi ciklusainak váltakozásaira e társadalmi önvédelmi reakciókon keresztül nézünk rá. Ezen belül is a munkából élő emberek egyik legfontosabb önvédelmi intézményére, a szakszervezetre helyezzük a hangsúlyt, valamint arra, hogy az önvédelem kialakításában milyen szerep hárul az államra.

A két intézmény közvetlenül is kapcsolódik egymáshoz, hiszen egy szakszervezet az érdekvédelmet az állam által hozzá rendelt jogosítványokon, vagyis legális úton keresztül képes biztosítani a dolgozók számára. Bár e hozzászólásnak nem témája, de fontos rögzíteni, hogy a munkások önvédelmének sok olyan formája létezett már, amely adott történelmi korszakokban kikényszerült a legalitásból. Azaz a szakszervezeti forma fontos, de a tőkés társadalmi elnyomással szembeni ellenállás megszervezésének nem az egyetlen formája: a törvényi szabályozás ugyanis egyszerre jelent lehetőséget és korlátot a működés számára.

A munkaerőpiacon kialakult munkaerőhiány és a kelet-európai régióval összevetve továbbra is meglepően alacsony bérek miatt legkésőbb 2017-től kezdve a szakszervezetek erősödését és népszerűségének a növekedését lehet tapasztalni. Mindezt annak ellenére, hogy a jogait és lehetőségeit jelentősen lecsökkentette a 2012-es Munka Törvénykönyve. A rendszerváltáshoz képest meglepően késői időpont oka, hogy ez a szervezeti forma pont azok szemében vált az államszocializmus évei alatt hiteltelenné, majd a rendszerváltást követő években működésképtelenné, akiknek az érdekeit szolgálni hivatott lett volna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IV. Fawkes
2019. november 01. 07:48
A történelem társadalmának perspektivikus önvédelme. Ennek sincs sokkal kevesebb értelme, mint az eredeti címnek...
Bokros Birka
2019. október 31. 21:25
Na akkor most már csak a parlament padsoraiba kell beülni, mondjuk Gyurcsótány Fegyenc milliárdos mellé, mint tettétek a Horn (harcos) Gyulával. Hathatós segítségetekkel kiárusítani a jelenlegi magyar közvagyont a dolgozók érdekében a pénzt meg szépen lenyúlni.
Bokros Birka
2019. október 31. 21:14
Drága jó szocialista típusú Istenkém hát, hogy francba sikerült ennyi hülyét egy rakásra teremtened? :D
antioxi
2019. október 31. 13:31
"...a szakszervezeti forma fontos, de a tőkés társadalmi elnyomással szembeni ellenállás megszervezésének nem az egyetlen formája: a törvényi szabályozás ugyanis egyszerre jelent lehetőséget és korlátot a működés számára." Na, ja. Ezt a figurát - korporativizmust - már sok évtizeddel ezelőtt bizonyos Benito Mussolini (kezdetben szocialista, később fasiszta) már kipróbálta. Ez nem jött be Mussolininek sem - sem így hát marad a stabil polgári konzervativizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!