A német egyesülés napja olyan, mint egy rossz családi összejövetel

2019. október 02. 20:31

Minél többet fújták a szabadság kürtjeit, mi annál süketebbek lettünk.

2019. október 02. 20:31
Andrea Hanna Hünniger
Welt.de

„Én magam a kilencvenes évek gyermeke vagyok, ötéves voltam, amikor a fal leomlott. Múlt héten egy brandenburgi uradalom mögötti parkban üldögéltem két barátnőmmel – mindketten harmincas keletnémetek. A háttereink eléggé eltérőek: az egyik vietnámi szülők gyermeke, akik állatszerű körülmények között élték a vendégmunkások életét az NDK-ben. A másik kelet-berlini jogászszülők csemetéje. Én törtető pártfunkcionáriusok leszármazottja vagyok, úgymond az NDK-elit gyermeke. Egyikünknek sincs köze az áldozatokhoz és az elkövetőkhöz. 

Amikor szóba került október 3-a, mindketten azt kérdezték: »Már megint?« »Igen« – mondtam. »Méghozzá jubileum. 30 éve omlott le a berlini fal.« »Muszáj?« – kérdezte a kelet-berlini barátnőm. 

Mert az érzéseink ambivalensek. Mi a kilencvenes években nőttünk fel. Túl fiatalok voltunk még, hogy egyetemre menjünk közvetlenül a fal leomlása után. Szóval ott üldögéltünk a kilencvenes években Keleten, és amíg a szüleink régi szép igazságokról beszéltek, nekünk végig valami más jutott az eszünkbe. 

Rohantunk az anyáinkkal a munkaügyi központba és segítettünk a családnak a mentális túlélésben. Végigkísértük a szüleink eljelentéktelenedését, teljesen mindegy, milyen állásuk volt azelőtt, az életrajzok kiüresedését és a többi bizonytalanságot az elmúlt huszonkilenc ünnepen át. És minél többet fújták a »szabadság« kürtjeit, mi annál süketebbek lettünk, mi, akiknek semmi közünk nem volt az NDK-hoz, de a »felszabadulás« pillanatához sem sokkal több. Október harmadika nekünk teljesen érdektelen volt. 

Szembesültünk a következményekkel – például az egyetemen. Mert nincs még egy olyan intézmény, ami ilyen jól visszatükrözné, kit hagy beleszólni a társadalom a saját történetéről folytatott diskurzusba. Naika Foroutan szociológus most megjelent tanulmányában azt találja: az egyetemi tisztségeknek nem egész két százalékát töltik be keletnémetek. Ezek a számok nem a szüleinkre vonatkoznak. Hanem ránk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2019. október 03. 12:37
Hát, mindig és mindenütt nehéz a dákó boldogabbik végére vergődni.
Gyéressy Károly
2019. október 03. 12:12
Tipikus szoci-szadi szemlélet.
ato boldizsár
2019. október 03. 12:08
Az már egy jó jel, hogy gondolkodnak. De hosszú út vezet még a felismerésig. Tragikus, persze észre sem veszi mennyire az, hogy semmit sem jelent neki az újraegyesítés. Mit gondolhat erről egy kurd vagy egy székely? Agymosott, szerencsétlen németeknek olyan ez, mint halnak a posvány, oxigénhiányos víz.
luzitanxaver
2019. október 03. 10:27
"Én törtető pártfunkcionáriusok leszármazottja vagyok, úgymond az NDK-elit gyermeke. Egyikünknek sincs köze az áldozatokhoz és az elkövetőkhöz." Well... A tisztelt szerző szakított a saját családjával? Ha nem (ami személyes szempontból teljesen érthető, hiszen mégiscsak az a természetes), akkor ez nem több szimpla hárításnál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!