A magyar politika új valósága

2019. október 22. 07:29

Ha csak Budapestet és a megyei jogú városokat nézzük, az ellenzék több szavazatot kapott, mint a Fidesz.

2019. október 22. 07:29
Tóth Olivér István
Mérce

„A választás másik nagy tanulsága, hogy nyilvánvalóvá vált annak az ára, hogy a Fidesz az elmúlt 9 évben lecserélte a szavazói bázisát. 

Míg 2010-ben még az elsősorban vidéki, polgári »középosztály« (bármit értsünk is ezen) pártjaként jutott hatalomra, mára a támogatottsága a középiskolát végzett, városokban élő, közepes vagy magasabb jövedelműek körében összeomlott.
Ha csak Budapestet és a megyei jogú városokat nézzük, az ellenzék több szavazatot kapott, mint a Fidesz. Azaz mára a Fidesz támogatóit azok adják, akik valamilyen módon az államtól függnek: akár valamilyen NER-közeli biznisz haszonélvezőiként, akár a közmunkaprogramon és egyéb juttatásokon keresztül. Mivel nyilvánvalóan ebben a rétegben kisebbségben vannak azok, akik a közpénzzel kitömött offshore cégükből egy bulika előtt fel tudnak venni 150 millió forint osztalékot, ez azt a paradox helyzetet eredményezi, hogy a rendszer fő támaszát azok alkotják, akiket a legjobban sújt. 

Hiszen akik most vasárnap kiszavazták a Fideszt, képesek átmenekülni a magánegészségügybe, ha baj van, el tudják vinni a gyereküket a valamivel még jobb alapítványi vagy egyházi iskolába, míg azoknak, akik a Fideszt a megyei közgyűlésekben többségéhez juttatták, a rendszer csak a változatlan nyomort tudja felajánlani.

Ami nem világos, hogy ezek a választók azért szavaztak a Fideszre, mert a kormánypropaganda sikeresen hitette el velük, hogy az ellenzék arab terroristát akar telepíteni az otthonukba, vagy azért, mert a Fidesznek a pártállami időket idéző nyomásgyakorlása a kistelepüléseken sokkal jobban működött, vagyis ahol összesen pár száz szavazat esik, sokkal kevésbé mertek a választók a kormánypárt ellen szavazni.

Amennyiben az utóbbi, és az ellenzék meg tudja mutatni, hogy képes megvédeni a szavazókat a helyi párttitkár bosszújától, a vidéki Magyarország sem feltétlenül veszett el az ellenzék számára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rockpapa
2019. október 23. 08:46
Ez egy nagy hülyeség. Ha lejönnének a nép közé pontosan tudhatnák, hogy a nagyvárosok panelnépe a baloldal szavazó bázisa. Most is velük nyert.Pld.Újpest,és társai. Azok akik vesztesnek érzik magukat,akik a politikától várják hogy jobbra forduljon az sorsuk.Ott vannak a nosztargiázó kisnyugdijjasok még mindig nagy számban élnek.Vagy a városi közvélemény formáló liberális baloldali ,zsidó értelmiség. Nekik is óriási a befojásuk a színházak,mozik területén.(Újlipótvárosi garnitúra)Vagy itt van stand up-os a fiatal humorista generáció.Ők is a jobboldal basztatásával van elfoglalva. Nem tud akkor a barom lenni a baloldal, hogy ők azt humorosnak találnák.Pedig ott lenne csak igazán téma. Lassan olyanok mint a Sas kabaré.
Phötön
2019. október 23. 00:47
Takarodj már az anyádba.
öszödibeszéd
2019. október 22. 23:18
Vmi 7 párt szövetkezett a nácikkal együtt Orbán ellen, és kétharmaddal nyert a Fidesz. A parlamenti választáson ráadásul csak magyarok fognak szavazni, ott nem trükközhettek a külföldi szavazatokkal. Ráadásul most megtapasztalhatják a fiatalok is a pocsék ellenzéki hatalomgyakorlást.
józan paraszti ész
2019. október 22. 20:57
A valóság a pedig a következő Ritka nagy hüje az ez a madár. (ki is ez?) A mércések közt nem is ritka. Az írása is a fentiek alapján született.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!