Megelőzhetők lennének, ehelyett elfordított fejjel tűrjük a sorozatos családon belüli gyilkosságokat

2019. szeptember 03. 13:42

Ehhez a törvénykezésben és a rendőrség felkészítésében is változtatásokra lenne szükség.

2019. szeptember 03. 13:42
Pósfai Orsi
Mérce

„A hétfő délelőtt nyilvánosságra került két gyilkossággal kapcsolatban nem tudjuk, beérkezett-e a rendőrséghez előzetesen bejelentés, segélyhívás, csupán annyit, hogy a tatai férfi maga hívta fel a rendőrséget azzal, hogy megölte a feleségét, az andornaktályai férfi pedig volt feleségét (akitől januárban vált el, a gyilkosság napján kellett volna elköltöznie a házából) és ötéves lányukat megfojtotta, mielőtt magával végzett volna.

Azt azonban a szakirodalomból biztosan tudjuk, hogy az ilyen gyilkosságok szinte soha nem előzmények nélkül történnek: a gyilkosságot általában felismerhető viselkedésmintázatok előzik meg, ahogy az a zöldlomb utcai és a kőbányai gyilkosságok esetében is történt.

Előbbinél egyes hírforrások szerint a férfi egyre agresszívebben viselkedett az élettársával, néhány nappal a gyilkosság előtt pedig azért hívta ki a nő a rendőröket, mert a férfi elvette tőle a lakáskulcsait. Utóbbinál pedig a gyanúsított a volt barátnőjével történő szakítást követően fenyegető üzeneteket küldött neki, a nő még a zárát is lecserélte, hogy a férfi ne tudjon bejutni a lakásba.

Ezek az esetek megelőzhetőek lennének. A megelőzéshez azonban nemcsak a társadalomban kellene célzottan tudatosítani, mi számít már bántalmazásnak, mi elfogadható egy kapcsolatban és mi nem (ebben például a sajtónak is szerepe van, hányszor figyelmeztettek már jogvédő szervezetek arra, mennyire káros, ha újságírók olyan kifejezéseket használnak ilyen hírekről szóló cikkekben, mint a »szerelemféltés«, mégis újra és újra előfordul), hanem a törvénykezésben és a rendőrség felkészítésében is változtatásokra lenne szükség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2019. szeptember 04. 11:44
Ezt sokmindenre mondják, pld az öngyilkosságra is. És vannak esetek, amikor igaz is és biztos jó lenne, ha az egymásra figyelés kevésbé a pletyka mint az óvás érdekében történne. Csakhogy ez nem általánosítható. Minden veszekedéshez nem lehet rendört hívni és nem biztos, hogy az indulatos konfliktus gyilkosságba torkol. Miközben egy csendes ember is megvadúlhat. Ami biztos, hogy a bántalmazott nök, gyerekek és idösek eseteit komolyan kell venni.
I_Isti
2019. szeptember 04. 06:50
A cím alapján azt hittem, hogy végre egy abortusz ellenes kirohanás a fejlettudatúaktól! Hát ezek szerint nem...
atila68
2019. szeptember 03. 20:48
Orsika! Mielőtt cikket írsz valamiről szerencsés lenne ha tájékozódnál. De tényleg! Egy tinder-contact nem család.
Akitlosz
2019. szeptember 03. 19:42
"Megelőzhetők lennének, ehelyett elfordított fejjel tűrjük a sorozatos családon belüli gyilkosságokat" Nem hiszem, hogy a családon belüli gyilkosságokat sorozatosan tűrni lehetne. Gyorsan elfogy még a nagy család is, nem marad, aki tűrjön benne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!