Gyermekbántalmazás

2019. szeptember 01. 12:48

Soha eszünkbe sem jutott, hogy olyasmivel riogassuk őket, mint a közeli, elháríthatatlan vég.

2019. szeptember 01. 12:48
Aristo
Pesti Srácok

 „ A gyerekek – általában – attól félnek, amit a szüleik félelmetesnek mutatnak nekik.

Még az is megfigyelhető, hogy többnyire azok gyerekek félnek például az állatoktól, akiknek a szülei is félnek tőlük, és ezt a félelmet, direkt, vagy indirekt módon, átadják a gyerekeiknek. Félhetnek még csúf és ijesztő dolgoktól, mesefiguráktól is, de olyan végtelenül bonyolult dologtól, mint a klímaváltozás, biztosan nem ijednek meg maguktól. Ezt a félelmet kapják. És nem mástól, mint a felnőttektől. Tőlünk.

Mikor én gyerek voltam, sőt még az én gyerekeim is, meséket kaptak/kaptunk. Ezekben királylányokról és korántsem buzi királyfiakról esett szó, meg persze gonosz boszorkányokról, akik azonban a mese végén mindig megkapták a magukét. Meghagytuk a gyerekek jogát, hogy mikor majd felnőnek, szabad akaratukból válasszák meg, hogy mitől akarnak félni és mennyire. Soha eszünkbe sem jutott, hogy olyasmivel riogassuk őket, mint a közeli, elháríthatatlan vég.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2019. szeptember 01. 21:59
Hány éves ez a Gréta, kilenc, tíz? Szülei tudják merre császkál?
duzur
2019. szeptember 01. 21:46
A "régi szép idökben", a nevelés egyik alappillére a megfélemlítés volt. Igaz, hogy a szülök, nem a halállal ijesztgették a gyerekeket, hanem kézzelfoghatóbb fájdalmakkal; a pokollal fenyegetni a vallás hatáskörébe tartozott. És éppen, mert a szülök életvitele erösen hat a gyerekekre, fontos, hogy az összefüggésekre mielöbb felhívják a gyerekek figyelmét. Nem mindegy, hogy a fogyasztási versenyre nevelik, vagy a valódi értékekre. Éppen a gyerekek jövöje érdekében fontos, a környezetet kimélni.
Csomorkany
2019. szeptember 01. 18:48
Én pl. az atomháborútól rettegtem. Amikor Pesten lementem a metróba, faszán elképzeltem, hogy föl már nem jövök, mert radioaktív pusztaság van odafönt. Ezt is belém nevelte valaki, leginkább az akkori közhangulat. Ami ráadásul nem volt teljes marhaság...
Hesperia
2019. szeptember 01. 16:33
Ráadásul ezt az Ürge-Vorsatz-elmebaj-önlengést úgy fedeztem fel a neten, hogy több kedves FB-ismerősöm is lelkesen megosztotta, valami olyan kommentárral, hogy "egy kijózanító írás"... Kijózanító.... Inkább téboly-terjesztő, nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!