Kereszt és szivárvány

2019. augusztus 15. 07:29

Pál apostol is beszél a köztünk lévő különbségekről, majd kihangsúlyozza, hogy e különbségek senkit ne vezessenek a felsőbbség érzésére.

2019. augusztus 15. 07:29
Szalai Attila
Magyar Hírlap

„A szivárványos lobbi május óta folyamatosan szervezi a lengyel városokban »egyenlőségi« felvonulásait. Legutóbb, augusztus 10-én az ország középső részén, a Mazóviai vajdaságban, a Visztula mentén fekvő, mintegy százhúsz ezres Płock városát boldogították az LMBTQ+-demonstrálók. Tulajdonképpen nem is érdemes tudósítani az ottani eseményekről, hiszen ugyanazokat a jelszavakat olvashattuk a transzparenseken, hallhattuk skandálni, amelyek hasonló megmozdulásokon szerte a világban ismeretesek, így Magyarországon és Lengyelországban is. Amiért mégis megéri a kommentárt az esemény, az egy megindító jelenet. Egyszer csak a felvonulók elé kilépett ugyanis egy Jakub Baryła nevű, tizenöt éves fiú, kezében magasra emelt kereszttel, és úgy próbálta megállítani a menetet.

A gesztus a lengyelek körében egyértelműen egy önkéntes tábori lelkész, Skorupka atya hősi viselkedését idézi fel, amelyre a visztulai csoda néven számontartott, 1920. augusztus 15-én lezajlott varsói csatában került sor. A lengyel–bolsevik háborúban, Nagyboldogasszony napján a csaknem egy hónapja folyamatosan hátráló lengyel hadsereg sikeres ellentámadásba lendült, és – nota bene, többek közt a kommünt már megtapasztalt magyarok lőszerszállítmányainak köszönhetően – Varsó alatt tönkreverte Tuhacsevszkij elbizakodott vörös hordáját, amely a »versailles-i fattyú« Lengyelországot eltiporva Rosa Luxemburg csókjaiért igyekezett volna Berlinbe, s tán meg sem állt volna az Atlanti-óceánig.

A katonák oldalán fegyvert fogott civilek is harcoltak a fővárosért, diákok, középiskolások, cserkészek, papok, mindenki, még a munkások is, akik nem kértek a szovjet paradicsomból. Az ütközet fordulópontján a mindössze huszonhét éves Ignacy Jan Skorupka atya égnek emelt feszülettel öntött lelket a lengyelekbe, és indult meg a »csillagosok«, katonák felé. Perceken belül hősi halált halt, de a roham győzedelmeskedett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coccothraustes
2019. augusztus 16. 22:40
Az ilyen cikkek teszik a jobboldali sajtót minőségben utólérhetetlenné.
Sulammit
2019. augusztus 15. 14:03
Te jó ég, milyen bátor és elszánt ez a 15 éves fiú! Jakub Baryla minden tiszteletem a tiéd! Egyszer csak a felvonulók elé kilépett ugyanis egy Jakub Baryła nevű, tizenöt éves fiú, kezében magasra emelt kereszttel, és úgy próbálta megállítani a menetet. Itt és most, Płockban Jakub Baryłának nem az volt a célja, hogy elsöpörje a teljes szabadosság híveinek hadát, akik nem átallottak szivárványszínű glóriát festeni a Częstochowai Istenanya feje köré,.. „Azért vagyok itt, hogy védelmezzem katolikus hitemet... a Fekete Madonna képmásának meggyalázása volt az, ami olyan cselekvésre késztette, ami reményei szerint elgondolkoztatja az embereket." És mindezt büntetlenül megtehetik, a mai Lengyelországban. És még ezt a kamaszfiút vitték el a rendőrök.
Sulammit
2019. augusztus 15. 13:23
Kár, hogy a kereszt nem az ószövetségi szivárvánnyal van összevetve. A szövetség jelképével, amit kötött Jahve, Noéval.
Sulammit
2019. augusztus 15. 13:20
Azért ez röhej, hogy még nekünk kell magyarázkodni a buzilobbival szemben, hogy merre hány méter. Kis torkosok. Nem elég nekik semmi. Ahol már házasodhatnak, ott egyházi, vagyis szentségi házasságot akarnak, és követelik, hogy a katolikus pap adja őket össze. Ha megtagadja tőlük, óriási kampányt indítanak a plébános ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!