Brüsszel és a globális gazemberség

2019. augusztus 10. 07:51

Az illegális migráció legfőbb oka a volt gyarmatok függésben tartása, sarcolása, szabadrablása.

2019. augusztus 10. 07:51
Petrin László
Magyar Hírlap

„A Nyugat arcátlan módon gyakran érvel azzal, hogy az általa nyújtott segélyek »függőséget« okoztak, ezért nem képes Afrika a tőle elvárható fejlődésre. Csakhogy egy olyan helyzetben, ahol egyes euró­pai országok brutális eszközöktől sem visszariadva olyan vezetőket támogatnak, akik segédkezet nyújtanak Afrika kizsigereléséhez, nem függőségről, hanem sokkal inkább egy modern kori gyarmatosító zsákmányszerzésről van okunk beszélni. Valójában a volt gyarmattartók nem érdekeltek a földrész feltámasztásában. Minél lassabban lábadozik Afrika a gyarmati időszak romjaiból, annál tovább tudják kizsákmányolni azt. Hiszen, ha a volt gyarmattartó országok a gyarmatbirodalmak felbomlása után valóban és őszintén segíteni akartak volna Afrikának, akkor a földrésznek ma sokkal jobb formában kellene lennie.

A napnál is világosabb, csak hivatalosan Brüsszel sem meri beismerni, az illegális migráció legfőbb oka a volt gyarmatok függésben tartása, sarcolása, szabadrablása. E téren Franciaország, a liberális mintaország, éllovasnak számít. Noha a francia gyarmatbirodalom papíron már csaknem hat évtizede felbomlott, Párizs a mai napig kvázi gyarmati sorban tart tizennégy, a migráció szempontjából kulcsfontosságú afrikai országot (Benin, Burkina Faso, Bissau-Guinea, Elefántcsontpart, Mali, Nigéria, Szenegál, Togo, Kamerun, Közép-afrikai Köztársaság, Csád, Kongói Köztársaság, Egyenlítői-Guinea és Gabon). Ráadásul ezek közül öt ország a Száhel- övezetben fekszik, és ők alkotják a legnagyobb migráns kibocsátó régiót. Franciaország csak papíron ismerte el gyarmatai függetlenségét. Gazdasági és politikai erőfölényével visszaélve együttműködési megállapodást, vagy más néven gyarmati paktumot íratott alá velük, amelyet a franciák elme háborodott módon egyfajta kötelező szolidaritásnak titulálnak. A máig érvényben lévő megállapodások értelmében nem elég, hogy az oktatás és a közigazgatás nyelve a francia maradt, de az anyaország politikailag, katonailag és gazdaságilag is megőrizte gyámságát. François Mitterrand már 1957-ben megjövendölte: »Afrika nélkül Franciaországnak nem lenne történelme a 21. században.« Ez a liberalizmus valódi arca.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2019. augusztus 10. 15:03
A gyarmatosítás úttörői pedig zömmel az EU tagjai: Hiszen a portugálok 1415-ben kezdték (EU), a spanyolok 1492-ben (EU), az oroszok 1580-ban, a hollandok 1602-ben (EU), a franciák 1605-ben (EU), az angolok (britek) 1607-ben (EU), a dánok 1620-ban (EU), a svédek 1638-ban (EU), a németek szintén 1638-ban (EU), az osztrákok 1719-ben (EU), a belgák 1885-ben (EU), az olaszok szintén 1885-ben (EU), végül a norvégok 1927-ben.
luga
2019. augusztus 10. 11:48
És a tizennégy volt gyarmat vezetői közül az, aki esetleg fel akarta mondani ez a mocskos gyarmati szerződést, váratlanul elhalálozott, vagy már másnap nem ő volt az elnök. Kíváncsi vagyok, hogy az afrikai nagy befektető Kínával meddig lehet ezt az eljárást űzni? Már lázadoznak, mert az általuk kitermelt nyersanyagokat is csak Franciaországnak lehet eladniuk.
Vádakat terelő Juhász 2.0
2019. augusztus 10. 10:05
Brüsszel és a Unió egy és ugyanaz. Brüsszelben és Strasbourgban működnek az uniós intézmények.
balsors
2019. augusztus 10. 09:51
A fejétől bűzlik az EU.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!