Maróth Miklós akadémikus az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot irányító testület elnöke

2019. augusztus 01. 12:53

Közös, konszenzusos döntés született a testület tagjairól is.

2019. augusztus 01. 12:53
Innovációs és Technológiai Minisztérium
MTI-OS

„Öt évre Maróth Miklóst, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi alelnökét nevezte ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkárság Irányító Testülete elnökének Orbán Viktor miniszterelnök Lovász László MTA-elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter konszenzusos javaslata alapján. Közös döntés született a testület tagjairól is. Az ELKH működteti 2019. szeptember 1-jétől a kutatóintézet-hálózatot. A személyi döntésekkel újabb fontos állomásához ért a hazai kutatás szervezetének és finanszírozásának átalakítása.

A kormány azt várja a kutatóhálózati rendszer megújításától, hogy az több, a magyar gazdaság és társadalom számára jobban hasznosuló kutatást fog eredményezni, ennek érdekében évi 32 milliárd forinttal meg is növelte az innovációs és kutatási célokra fordítható forrásokat.

Az Országgyűlés július 2-án fogadta el a hazai kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosítását. Az új szabályozás fontos előrelépést jelent a magyar tudományos élet, a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer megújításában. Az eddigi rendszer nem  volt hatékony, Magyarország lemaradásban van, ezért az intézményrendszert és finanszírozást meg kell erősíteni, bevált nemzetközi minták alapján korszerűsíteni kell: a hazai versenyképesség érdekében növelni kell az ország tudományos teljesítményét.

A változások célja a megfelelő garanciák mentén, hatékonyabban működő kutatási szervezetrendszer kialakítása. Az Országgyűlés 2019. augusztus 1-jével központi költségvetési szervként létrehozta az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkárságot. Az Irányító Testület elnöke Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista, a nyelvtudományok doktora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának alapító dékánja. A Testület ITM miniszter által javasolt tagjai Mezei Ferenc, Horváth Zita, Grűner György, Sótonyi Péter, Gáspár Péter és Kellermayer Miklós, az MTA elnöke által javasolt tagjai pedig Pálfy Péter Pál, Freund Tamás, Ádám Veronika, Bokor József, Borsos Balázs és Borhy László.”

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Messzeföld
2019. augusztus 04. 04:42
Nagyon helyes, h számon kérik már a "tudományos" munkával foglalkozó "tudósok" konkrét munkáját is! Tisztelet a nagyon kevés kivételnek.
Valodi
2019. augusztus 02. 16:00
https://24.hu/belfold/2019/08/02/maroth-miklos-orban-mta-palkovics-interju/?fbclid=IwAR2bS2HANft_uf1R6iWJ8Hln7Dlph-425hgAzRsBN5DJ80a54kUhECw0CBQ "....a hatalom a kezünkbe helyezte az akadémiai kutatóintézetek sorsát, s még pluszpénzt is adott hozzá. És annyit kért, hozzuk ki ebből a legtöbbet. Szép feladat. Miért ugranék el előle?" - höhöhö... volt már ilyen Orbanisztánban! "- Amikor beszállt a politikába, már lehettek baljós tapasztalatai. „A piszkos tizenkettő” 2001-es ügy, a dolgozatában is említi. Nem gyanította, hogy a nemzeti agrárstratégia Orbánnak csupán választási papiros? (Ángyán József) - Nekem akkor hiteles volt, amit mondott. Jó két órát beszélgettünk például Felcsúton, és sok mindent ugyanúgy fogalmazott meg, ahogy magam is láttam. Hittem abban, hogy így gondolja. Ha ezután azt üzenik neked, legyél államtitkár, valósítsd meg, amit elterveztél, akkor arra – ha valóban tenni akarsz – nem lehet jó lelkiismerettel nemet mondani. http://www.168ora.hu/itthon/an.. Akkor még nem gyanította szegény, hogy egész pályafutása leggennyesebb figurájával hozta össze a rossz sorsa...
matematikus
2019. augusztus 01. 21:09
Persze, közös konszenzusos. Palkovics kijelölte a ,,konszenzusos'' jelöltet, és megmondták Lovásznak, hogy ha nem fogadja el, akkor érvénybe lép a törvénynek az a passzusa, hogy megegyezés híján a teljes bizottságot Orbán Viktor jelölheti ki.
matykox
2019. augusztus 01. 18:16
Minden tisztelet Maróth úrnak: neki aztán igazán nem volt szüksége további stallumokra - mégis elvállalt egy óriási feladatot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!