Nem szeretnék „a társadalmi lelkiismeretként” feltűnni!

2019. július 01. 10:26

Az elmúlt tíz- húsz évünk tele van félrevezető történelmi tanulságokra vonatkozó epizódokkal. Interjú.

2019. július 01. 10:26
Závada Pál
HVG

„Legújabb regénye, a Hajó a ködben a Weiss Manfréd-vállalatbirodalom örököseinek az SS-szel kötött paktumán keresztül az ellenállás és a helytállás kérdéseit feszegeti. Öntől tudjuk, hogy a szőnyeg alá söpört múlt, „a történelmi bűnök hulláinak kilógó végtagjai” miatt kezdett történelmi regényeket írni. Csalódott, hogy a napi politikai célokat szolgáló történelemhamisítás felülírja a tisztánlátás igényét?

Nem szeretnék »a társadalmi lelkiismeret« vagy emlékezetpolitika helyes értelmezőjének a szerepében feltűnni. Ezek amúgy is csak legföljebb járulékos hatásai lehetnek egy irodalmi műnek. Magyarország és Közép-Európa XX. századi történelmének szégyenletes, elhazudott vagy meglehetősen súlyos lelkifurdalásokat okozó eseményeivel íróként foglalkozom. Az elmúlt tíz- húsz évünk tele van ilyen, a hazugságokra, a politika által befolyásolt vagy félrevezető történelmi tanulságokra vonatkozó epizódokkal. A tisztázás helyett további torzítás, a múlt kisajátítása, szelektív használata, kifordítása zajlik, ahelyett hogy européer módon tekintenénk például a közösségünk bűneire, és nem csak az áldozati mivoltunkra koncentrálnánk.

Ez a magyarázata a Horthy-korszak iránti kormányzati nosztalgiának?

A Horthy-korszak mellett a magyar történelem számos korszakából fel lehet ismerni motívumokat: a Kádár- és a Rákosi-korszakra jellemzők mellett Monarchia kori nosztalgiák is léteznek. Mindezt a felemás polgárosodásnak és a gyötrelmes közép-európai fejlődésnek szokták egyebek közt betudni. A történelmünk során nem az autonóm, önálló döntésre képes, az európai közösség legjobb mintáit követő értékrend vert gyökeret. A rendszerváltás utáni eufóriát követően kiderült, hogy nagyon erős fogadókészség van az autokratikus berendezkedésre. Sokkal mélyebbek a bizonytalanságaink, a szorongásaink, az egzisztenciális félelmeink, mint a demokratikus értékrendünk. A tekintélyelvűségnek errefelé több évszázadra visszanyúló gyökerei vannak; alapja pedig a kiszolgáltatottság. Vidéken akkora hatalomra, uralomra és vagyonra tettek szert egyes helyi kiskirályok, az oligarchák, mint a Horthy-rendszerben. Azzal a különbséggel, hogy az akkori birtokviszonyok között még öröklődés volt, manapság meg inkább afféle központosított rablással alakulnak ki hatalmas vagyonkoncentrációk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2019. július 01. 22:11
fosch
Európai téridő
2019. július 01. 20:41
Nem előlegezett mentegetőzés-e ez, ha kiderül, hogy a regényben hibásan használta fel az információkat és az "üzenet" ettől fals lett?
tolan
2019. július 01. 19:23
"Nálunk ugyanezek a reménykeltő folyamatok csak nagyon gyenge hullámokban képesek némi fodrozódást kelteni a politika állóvizében. Nem találom az igazi magyarázatot az okokra. És nem vagyok túl bizakodó." Talán azok lehetnek az igazi okok, hogy amit önök hangoztatnak, az köszönő viszonyban sincs a valósággal, agresszívek és arrogánsok, fennhéjázók, ugyanakkor üresfejűek és üres lelkűek! Ezért nem tudnak összetrombitálni tömegeket a kormányellenességhez és képtelenek egy olyan embert találni, aki felérne legalább Orbán Viktor sípcsontjáig...
kata56
2019. július 01. 18:48
Mondjátok, nagyon kell szégyelni, hogy én még egyetlen könyvét sem olvastam ennek a jóembernek? Kortárs irodalomban megrekedem Eszterházy Péter Egy nő című könyvének kb. 80. oldalán, aztán már azt se és egyéb magyar "modern irodalmi terméket" sem voltam képes elolvasni... Tudom, velem van a baj., de ha némelyikbe beleolvastam, rövid úton elment tőle a kedvem... Így aztán végképp nem vagyok tisztába Ennek a jóembernek az irodalmi értékeivel. Inkább a politikai tevékenységét láttam-halottam, de azt meg inkább hagyjuk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!