Ursula von der Leyen – miért őt jelölték az Európai Bizottság élére?

2019. július 07. 09:50

Mivel a támogatásunk nélkül nem jött volna létre ez a kompromisszum, bízhatunk abban, hogy nem fogja támadni a visegrádi országokat.

2019. július 07. 09:50
Horogszegi Szilágyi-Landeck Dániel
Képmás

„Mindezek fényében jogosan kérdezhetjük: miért őt jelölték a bizottság élére? E kérdésnek egyrészről német belpolitikai, másrészről európai politikai magyarázata is van. Jelölésével és megválasztásával Németországban végre felszabadul a védelmi tárca, amely nehéz és fajsúlyos terület, többen pályáznak is rá, ráadásul lehetőség nyílik a kormány átstrukturálására is.

Jelölésének európai magyarázata pedig az, hogy Von der Leyen mindenki számára elfogadható, kompromisszumos jelölt.

A liberálisoknak és a baloldaliaknak is, hiszen így a liberálisok szerzik meg az Európai Tanács elnöki posztját. A déliek és a franciák számára is, mert ezzel ők kapják meg a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői, valamint a központi banki csúcspozíciókat. A közép-európaiaknak is elfogadható, mert ezzel egy liberálisabb, de mégiscsak konzervatív hátterű német léphet hivatalba, aki, ha nem is barátja a térség tagállamainak, legalább nem ellenséges.

Európai szinten, ha tetszik, ha nem, fontos lesz a kiegyensúlyozott politika, és ezt a kompromisszumos helyzetet talán leginkább Ursula von der Leyen tudja fenntartani. Vele van esély egy kiegyensúlyozottabb, ám kevésbé erős bizottsági politikára, amelynek a haszonélvezői a nemzetek lehetnek, különösen a V4-es államok.

Mivel a támogatásunk nélkül nem jött volna létre ez a kompromisszum, bízhatunk abban, hogy nem fogja támadni a visegrádi országokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozmosz
2019. július 07. 23:16
Közben a Deutsche Bank 18 000 ember kirúgását tervezi. https://www.cnbc.com/2019/07/07/deutsche-bank-will-exit-its-global-equities-business-and-scale-back-investment-bank.html
balbako_
2019. július 07. 16:16
Minden esetre meglátjuk....Egy dolog tény Junckernél, Webernél és Timmermansnál jobbnak tűnik, ha másért nem azért. mert visszafogottabb. A hála nem politikai kategória a józan ész viszont az. Tehát, ha valaki a saját bázisa ellen dolgozik - mint Weber - az nem sok sikert arathat.
Rasdi
2019. július 07. 12:05
"Mivel a támogatásunk nélkül nem jött volna létre ez a kompromisszum, bízhatunk abban, hogy nem fogja támadni a visegrádi országokat." Mivel a hála nem politikai kategória, így marhaság. Az a kérdés, mennyire lesz rászorulva a visegrádi országokra. Mivel a visegrádi országok több kérdésben nem értenek egyet, ez a "visegrádi országok egysége" is több kérdésben bizonytalan.
Mich
2019. július 07. 11:51
Bízhatunk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!