„Ez van, ezt kell szeretni” – Kádár után VII.

2019. július 06. 13:07

Nem elég bő tíz évvel a rendszerváltás után születni, nem lesz magától a vérünkben az antikádári ellenanyag.

2019. július 06. 13:07
Heincz Barnabás
Mandiner

A Mandiner szerzőinek cikksorozata Kádár János halálának 30. évfordulóján

***

Mit jelent ma Magyarországon Kádár János egy húszévesnek? Túlságosan is sokat.

Nem elég bő tíz évvel a rendszerváltás után születni, nem lesz a vérünkben az ellenanyag, nem leszünk immunisak a Kádár-féle „gulyáskommunizmus” hibáira, bűneire, legfőképpen nosztalgiájára. Szüleink ugyanis akarva-akaratlanul belénk nevelték, adva még pár tíz évet Kádár örökségének. De mi is Kádár öröksége egy emberöltő harmadánál? 

Kádári pillanat az, amikor nagymamánk százezer forintos nyugdíjából három kilogramm rántott hússal várja a családot vasárnaponként. Az a reflexszerű zabálás, amire az asztal körül kerül sor, hiszen az, hogy „ne felejtsd el fiam, azt amit te megeszel, más már nem veheti el tőled”, beleégett az emlékezetünkbe, és mi is részben így viselkedünk. Ezért kérünk egy fél kolbásszal többet a Fehérvár úti piac pecsenyézőjében.

Kádár jön veled szembe a Kelenhegyi lépcsőnél,

amikor a Gellért-hegyen a 27-es busz ablakából kinézel és eléd tárul Kelenföld füstös betonrengetege, de te mégis otthonként, keserédes boldogsággal tekintesz rá. Ha Tallinnban, Liepajában vagy Szentpéterváron jársz, ezek a lakótelepek mindig ismerősek lesznek számodra; ismered titkaikat, a benne élőket, minden folyosót és apró szegletet. 

Kádár mászik elénk a Sparban, amikor bementek a cimborákkal virslis péksütiért, ami megint megdrágult, és ez nem tetszik. Elkomorodva nézed az árcédulát, majd daccal beledobod a kosaradba, megjegyezve: „régen minden jobb volt”

Kádárt találod a pincében, amikor a megboldogult rokonod örökségét számolod fel, és felfedezel egy kisvárosra elegendő hamis villanyórát a penészes falak között. Kádár van az asztal alatt, amikor beszélgettek egy társasággal és nevettek azon, hogy az egyik cimbora a másikat megkérdezi az első munkanapon a gyárban, hogy „te mit viszel haza?”. A jóhiszemű újonc kijelenti, hogy „semmit”, de kollégája felhívja a figyelmét, hogy „édes fiam, innen mindenki hazavisz valamit”. Emberünk naponta 20 csiszolatlan üvegprizmát csempészett haza az optikai művekből, biztos sokra ment vele.

Kádár jön veled szembe a Facebook-üzenőfaladon, hiszen bekövetted a kommunista mémoldalakat. Jókat lehet derülni a feketevágásos poénokon és kommunista szösszeneteken. Nevetsz rajta, hiszen régen volt, amit te kaptál belőle, az pedig már megszépült – vagy legalábbis semleges számodra. 

Kádár benne van minden csínyben, susmusban,

mindenben, amiről tudod, hogy nem szabadna, hát de a kisembernek mégiscsak illik. 

Kádár néz minket a tányérunkból, amikor olyan fantasztikus csúcsgasztronómiai élmény elé nézünk, mint a krumplis tészta, a káposztás cvekedli vagy a burgonyás rétes. Bár Kádár apánk a krumplilevessel példálózott mindig, ne feledjük, örök kedvence mindig is a stíriai metélt volt. 

Kádár bennünk él. És nem tudunk vele mit kezdeni, hiszen kósza vigyorral az arcunkon a délelőtti ügyintézés során, félelem és nyomás nélkül csúsztatod a zsebedbe az irodai tollat a banki asztalról. És amikor ezek után este tükörbe nézel, Kádár János vigyorog ránk vissza.  

Ahogy az Európa innenső felén igazán érvényes mondás járja: „ez van, ezt kell szeretni”. És mi keserűen, fenntartásokkal ,de mégis szeretjük, nyögve neki minden következményét még hosszú évtizedeken át. 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sztd
2019. július 08. 16:17
A címlapon egy modern épület látható. Ha nem lett volna Kádár, akkor ilyenből sokkal több lenne. Az, amit szocialista realizmusnak hívunk, az egy visszalépés volt ebből, tettek megint díszeket az épületekre, voltak minták, oldották a száraz és merev formákat. Ideológiailag kijelentették, hogy az ocsmány sz*rok azok ocsmány sz*arok, és aki ilyeneket tervez az nem normális (akkor dekadensnek mondták). Mivel minden ember a szíve mélyén tudja, hogy ez így van (egy építész tényleg nagyon a mélyén van, a felszínen ennek már nincs jele), ezért kijelenthetjük az ideológiavezérelt építészetről: vak tyúk is talál szemet.
sztd
2019. július 08. 16:12
Nem értek egyet a szerzővel. Szerintem Kádárt látjuk, amikor megnézünk egy fényképet Kádár Jánosról. Azt hiszem megrögzött antikommunista vagyok, de azt gondolom, hogy a nagykörúti monarchiabeli házak is Kádár miatt vannak. Ha itt nem kommunizmus lett volna, akkor már régen lebontották volna őket és a város (akárcsak Bécs) sokkal rondább lenne.
panyigai péter
2019. július 06. 18:41
Elképesztő, hogy a saját és ismerősei pitiáner hitványságát Kádárra próbálja kenni. Pedig ugyanezzel az erővel Orbánra, Batu kánra vagy Haynaura is kenhetné. Az ismerősöket meg kell válogatni. Az enyéim pl. nem lopnak. Tájékoztatom a szerzőt, hogy korántsem mindenki lop.
Pál Pusztai
2019. július 06. 16:11
Hát igen Kádárt találod mikor egy ember dönti el,hogy ki építhet és mennyiért. Kádár jön szembe mikor az egyre vastagabb borítékot csúsztatod át az orvosnak remegve hogy túléld a kórházi tartózkodást.Kádár integet mikor régen a párt krémje most egy szűk öt százalék akit a hatalom csúcsán levő NAGYEMBER beenged a köreibe élvezhet minden luxust. Jani bát látod mikor a mostani pártvezér sír-rí hogy még egy milliós megtakarítása sincs . Puritánabb mint elődje. Kádárt látod mikor a félművel gyerekeink hiányos tudással kóvályognak az életbe közben az et,-k most az urak külföldre zavarják csemetéiket ,hogy tudjanak is valamit. És lehet sorolni sorolni lehet,hogy Kádár is a Soros embere volt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!