Az emberi kommunikáció halála

2019. július 27. 09:37

Zuckerberg hatalma nagyobb, mint bárkié ezen a világon. Kíváncsi vagyok, mi lesz a következő, több milliárd függő embert érintő vívmánya. Lehet-e még ennél is tovább szítani, gerjeszteni az emberek közötti indulatokat, a láthatatlan kommunikációs szakadékot?

2019. július 27. 09:37
Füleki Boglárka
20on

„Félreértések tömkelege keletkezhet abból, hogy nem látjuk, halljuk beszélgető partnerünket, a nonverbalitás teljes hiánya megnehezíti a másik érzéseinek, érzelmeinek átélését és megértését. Ráadásul Zuckerberg világa folyamatosan olyan újításokkal rukkol elő, amik csak nagyobb, tátongó szakadékot hoznak létre az élőbeszéd és a virtuális kommunikáció között – mintegy gerjesztve a feszültséget. Minden egyes újabb innováció csak olaj a tűzre.

(...)

Civilizációs betegséggé vált az egyre csak silányodó Messenger-kommunikáció. Zuckerberg hatalma nagyobb, mint bárkié ezen a világon. Kíváncsi vagyok, mi lesz a következő, több milliárd függő embert érintő vívmánya.

Lehet-e még ennél is tovább szítani, gerjeszteni az emberek közötti indulatokat, a láthatatlan kommunikációs szakadékot?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. július 27. 23:55
Azért van Zuckerbergnek hatalma Füleki Boglárka felett, mert az utóbbi önként hatalmat adott az előbbinek maga felett. Ha nem tetszenek a szerzőnek Zuckerberg termékei, akkor mégis minek használja azokat? Bőven van választék kommunikálási lehetőségekből.
syphax
2019. július 27. 17:25
"..Lehet-e még ennél is tovább szítani, gerjeszteni az emberek közötti indulatokat, a láthatatlan kommunikációs szakadékot?" LEHET. DE MINEK, MIKOR ENNYI INDULAT IS SOK.
OberEnnsinnen
2019. július 27. 15:28
Én a Facebookot, meg a Cukorfiút is ... le..arom... Rothschild-Zuckerberg-Soros, lehet, hogy ebben a sorrendben, de lehet, hogy éppen nem. Nekünk, magyaroknak a spekuláns a mínusz nambervan
annamanna
2019. július 27. 13:39
Egy kis falu zárt közössége, egy munkahely belterjes világa, egy iskolai osztály, család, rokonság stb is lehet túlságosan a személyes térbe belemászó, az intim határokat semmibe vevő, pletykás, intrikus, zaklató, idegtépő. Mivel bizonyos kapcsolati formák szétestek, most más formában újjáélednek a virtualitásban... ebben nincs semmi új. 1988-a interjúban egy "világvégi" kis faluban élő 17 éves lány panaszkodott, hogy a falusi élet hátránya az, hogy a vénasszonyok már mindent előbb tudnak, mint az, akire az valóban tartozna; és persze mindent kiforgatnak, felnagyítanak, eltorzítanak. https://www.youtube.com/watch?v=D5lhNnIU-YQ&t=1173s Ez még szinte alig ért véget, Kínában máris bevezetik az állampolgárok totális kontrollját. A kényelmes és biztonságos személyes tér birtoklása sokszor volt elérhetetlen luxus, mert annak hiányaként lehet értelmezni a cselédek és egyéb személyzet folyamatos jelenlétét is az uraságok életében, valamint az egyházat a maga gyónási kötelezettségével és a vallást, az Istent azzal a képzettel, hogy valaki minden rezdülésedet figyeli és számon is kéri. A facebook túlságos tolakodása, nyomakodása ezeknek a neurotizáló tényezőknek csak az egyik verziója. És akkor még nem is említettem a besúgórendszert, ami bizonyos történelmi helyzetekben abszolút napi valóság volt. "Ez nem telefontéma" - gyakori megjegyzés volt nem is olyan rég. Ma pedig minden be van kamerázva, láthatatlan szemek lesnek az emberekre. De ha mindez nem lenne, akkor meg az volna a baj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!