Miről írjon az újság?

2019. július 25. 14:28

A hangnemnek direktebbnek kell lennie, mielőtt valaki vagy valakik annyira direktté teszik, hogy abból rögtön „megoldások” is következzenek.

2019. július 25. 14:28
Ésik Sándor
Azonnali

„Az NZZ [Neue Zürcher Zeitung] körüli vitából tehát érdemes kiemelni azt, hogy lehet, hogy az új főszerk jobbos. De amit a német sajtóról mondanak, az sajnos igaz. A német sajtót olvasva rendszeresen találkozni egyrészt a moralizálással, másrészt azzal, hogy bizonyos jelenségekről nem írnak vagy a moralizálás miatt nagyon óvatosan írnak.

Igen, ilyen téma a migráció. A nehezen vagy egyáltalán nem beilleszkedő külföldiek, a kitoloncolásra váró veszélyes elemek, a nyomornegyedekben térítő szalafista imámok olyan témák, amelyekről nyíltan kell beszélni. Mégpedig olyan nyíltsággal, amely valahol félúton van a rasszista uszítás és a német sajtóban szokásos mostani hangnem között. Ezt a hangnemet németül nem tudóknak kb. úgy lehet lefesteni, hogy azt a hírt, hogy »három 16 éves afgán fiú megerőszakolt és megölt egy nőt egy parkban, ez idén a harmadik ilyen eset«, azt kb. úgy írják le, hogy »három migrációs hátterű fiatal, akik azonban még nem kaptak menedékjogot és különben is egy sérülékeny és traumatizált csoporthoz tartoznak, megerőszakolt és megölt egy fiatal nőt egy parkban«.

Az NZZ saját bevallása szerint ezen akar valamelyest változtatni. Nem tudok állást foglalni abban, hogy valóban ez-e a helyzet, vagy valóban a jobboldali főszerkesztő tisztogat. Azt viszont tudom, hogy a német sajtóra egy ilyen változás ráfér. A hangnemnek direktebbnek kell lennie, mielőtt valaki vagy valakik annyira direktté teszik, hogy abból rögtön »megoldások« is következzenek.

Ez különösen fontos akkor, amikor Európa nagyon fontos viták előtt áll. A migrációs politika, a klímaváltozás, az integráció és a nemzetállamok viszonya mind olyan téma, amelyről nyíltan kell beszélni. A sajtónak erre reagálni kell. A zöldpárt (amely egyre inkább olyan jeleket mutat Németországban, hogy le akarja váltani a polgári középpárt szerepéből a kereszténydemokratákat) sikere azt mutatja, hogy egyre kevésbé lesz vevő a baloldali moralizálásra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Óbor Dezső
2019. július 25. 18:26
Kicsit félve mondom, de azért most van valami igazság is az írásodban!....még a végén megtanúlsz írni?....gratulálok...
Libraman
2019. július 25. 17:32
Ezt a hód képű szaradékot, miért kell szemlézni? Ki ez, mi ez?
West Ham United
2019. július 25. 17:22
" A migrációs politika, a klímaváltozás, az integráció és a nemzetállamok viszonya mind olyan téma, amelyről nyíltan kell beszélni." Az a baj, hogy ti mindezekről csak hazudozni tudtok...
puszika
2019. július 25. 17:22
Ej-ej Sanyika! Te nem tudod hogy a zöld meg a baloldali moralizálás DETTÓ?? Akkor mi a fészkes fenéért ülsz a klaviatúra elé???? Csak azt nem értem, miért most jöttél rá,hogy milyen a német média. Itt a mandin a nagy többség évek óta tudja. Ja,a németek is rájöttek,hogy félrevezeti őket? Késő bánat! A magyar balmédia ugyan az,csak mi ezt már lassan 70 éve tudjuk!!! Ami ÉSIK az MÚLIK IS!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!