A klímakutatók jövendölései 1970-tól napjainkig

2019. június 05. 13:21

Az 1970-es éveket áthatotta a globális lehűléstől való félelem az azelőtti évtizedek hőmérsékleti trendjeire alapozva.

2019. június 05. 13:21
Táborszki Bálint
Libertarianizmus.hu

„Az 1970-es éveket áthatotta a globális lehűléstől való félelem az azelőtti évtizedek hőmérsékleti trendjeire alapozva. Így az ökológus Kenneth E. F. Watt egy beszédében azt mondta: »a világ immár 20 éve meredeken hidegedik. Ha ez a trend tovább folytatódik, a világ 1990-re az átlaghőmérséklethez képest 4 fokkal, de 2000-re 11 fokkal hidegebb lesz.« És Dr. Carl Christian Wallén a World Meteorological Organization (Meteorológiai világszervezet) tudományos és technikai osztályának vezetője azt nyilatkozta: »az 1940 óta lezajlott lehűlés elég jelentős és konzisztens volt ahhoz, hogy nem fog egyhamar a visszájára fordulni.«

Az 1970. április 16.-i számában a Boston Globe cikkje hirdeti: »A tudósok új jégkorszakot jósolnak a 21. századra,« és idézi James P. Lodge Jr.-t, a Nemzeti Légkörkutató Központ tudósát, aki szerint »amennyiben növekedik az elektromos áramgenerálás jelenlegi rátája […] a kontinentális Egyesült Államok összes folyója és patakja ki fog száradni.« És egyazon évben egy demokrata szenátor, Gaylord Nelson azt írta a Look magazin egy cikkében, »Dr. S. Dillon Ripley, a Smithsoni intézet munkatársa úgy gondolja, hogy 25 éven belül az összes élő állatfaj 75-80 százaléka ki fog halni.« (...)

Továbbá az olyan modellek, mint amiket az IPCC használ a jelentései elkészítései során, jelentősen túlbecsülik, mennyire is érzékeny az éghajlat az üvegházhatású gázok változására. Ahogyan arra Judith A. Curry professzor rámutatott a modellekről szóló kritikus tanulmányában, az IPCC modellek továbbá feltételezik, hogy a vulkanikus aktivitás szintje a 21. században meg fog egyezni a 20. századi szinttel, ami történelmileg jóval kevesebb vulkánkitörést tapasztalt, mint az előző századok. Továbbá a szoláris aktivitás változásával, nevezetesen egy szoláris minimum következményeivel sem számolnak. És a szimulációk hibásságát bizonyítja, hogy képtelenek voltak előrejelezni a melegedés lelassulását a 21. század elején, és képtelenek szimulálni a csapadékozás változását vagy az óceáni oszcilláció hosszútávú mintáját.

 Mindennek ellenére a klímakutatók száz évre vagy annál is messzebbre nyúló jóslatokat tesznek a szimulációk eredményei alapján. Az ENSZ úgy kezeli az előrejelzéseit, mintha bizonyított tények lennének, a nyilvánosság pedig kérdés nélkül elfogadja őket. Amikor azt hallják, hogy maga az ENSZ, megannyi klímakutató, doktor és professzor jósolta meg a közelgő katasztrófát, ezek a nevek és titulusok a sokaság szemében akkora meggyőzőerővel bírnak, hogy feladják – ha egyáltalán rendelkeztek vele valaha – a kritikus gondolkodás minden maradványát. Ahogyan a kezdetekkor mondtam, többé senki sem vár arra, hogy a hipotézisből kikövetkeztetett jóslatoknak ténylegesen meg is feleljen az empirikus valóság; immár igaznak tekintjük a jóslatokat, az újságok úgy számolnak be az előrejelzésekről, mintha bármennyivel többek lennének pusztán kétes hipotézisekre alapuló tippeknél, ha pedig valaki kételkedni merészel a próféciákban, azt tudománytagadó, bolygóellenes, neandervölgyi erdőgyilkosnak bélyegzik.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2019. június 06. 12:15
Éppen mivel csak a múlttal kapcsolatos jóslatokba érdemes bízni, Igazán megalapozott, az egészséges környezetet szem elött tartani. És az egészséges környezet "véletlenül" a klimát se vadítja. És valahogy, mindenki aki teheti, egészséges környezetben akar lakni. Vagy tévedek ?
ntlaszlo
2019. június 06. 09:59
Az újabb poszt, a libertarianizmus.hu/a-zold-mozgalom-anatomiaja is zseniális. A kezdetek: "...Miért nevezte a világsajtó „a környezetvédelmi mozgalom egyik alapító atyjának” az olajmágnás Maurice Strong-ot halála napján? Maurice Strong a földgáz- és olajvállalatok, illetve a kanadai állami olajvállalat vezetője, David Rockefeller közeli munkatársa, és… az ENSZ környezetügyi tevékenységeinek fő kezdeményezője" A tudósok: "A zöld mozgalomban a tudósok foglalják el a legelőkelőbb helyet. Ők diktálják a háború célját, ők határozzák meg az ellenséget, ők tárják fel az okot a háborúra. A hatalmuk abból fakad, hogy a nyilvánosság fejében olyan kép él a tudományos folyamatról, ami teljesen eltér a valóságtól. Mi sem áll távolabb a tudományról alkotott népszerű elképzeléstől, mint a tény, hogy egész tudományágak ragadhatnak hamis paradigmába, és hamis alapokra épülő tanulmányok százai kutathatnak nemlétező jelenségeket.Ha muszáj, az emberek vonakodva elismerik, hogy a múltban számtalan példát találhatunk erre, de aki a JELEN tudományos konszenzusait vonja kérdőre, az tudománytagadó! Nem áll messze az igazságtól, hogy immár valóban a tudósok töltik be a papság szerepét a világi társadalmunkban." A "konszenzussal" esetleg egyet nem értők hamar a partvonalon kívül találják magukat: ' "Amint eluralkodik egy paradigma, kegyetlen idők várnak azokra, akik nem hódolnak be neki. A tudományos folyóiratok szerkesztősége és a szakmai bírálatot végző tudósok mind az uralkodó paradigma követői lesznek. Akik ellenszegülnek, azok ellen megindul az áskálódás, hiszen „rossz minőségű tudományos munkát folytatnak,” „megcáfolt érveket hasznosítanak újra,” „a jobboldali üzleti közösséget szolgálják” ' A politikusok: "A zöld mozgalom narratívája kincsesbánya a hataloméhes politikai osztály számára. Mégis ki ne szeretne a természetben gyönyörködni? Mégis ki ne szeretné óvni a környezetet?..." Az eredmény: "Mit számít, ha [esetleg] ezer meg ezer ember fagy halálra minden télen, mert – miután az EU (...) elköteleződött a széndioxidkibocsátás csökkentése mellett – megfizethetetlenné vált számukra a fűtés? Ismét: kit érdekel? A zöld mozgalom nyíltan felvállalja, hogy a Föld beteg, a betegsége pedig az ember, így ezzel csupán teljesítik a kitűzött céljukat." Ehhez hozzá lehet tenni a már eddig elkövetett egyéb őrültségeket és manipulációkat: - Atomerőművek bezárása Németországban: az eredmény sokkal nagyobb CO2 kibocsátás. - Az európai autóipar tönkretétele két éven belül a betarthatatlan előírások miatt, amely a kínai és a japán elektromos járművek elterjedéséhez fog vezetni. - Az EP választáson a világos üzenetek helyett zöld életérzéssel átmosott polgárok - elsősorban fiatalok - nagy része találta magát a próféta színére szavazó tömeggel egy zászló alatt. Emiatt nem történt meg az áttörés pl. a föderalista Európa és a bevándorlás kérdésében.
Jason Bourne
2019. június 06. 07:28
Az időjárás jelentés is max. 1 napra tud előre jósolni, ha egyáltalán. Száz évre előre hogy lehetne megmondani? Ez egy többváltozós egyenlet, amelyben az emberi közrehatás eltörpül. Persze ettől még a szemetelés csúnya dolog és a leghatározottabban büntetni kell.
Akitlosz
2019. június 05. 22:23
Amikor az AIDS-et felfedezték is szörnyű világjárványt jósoltak, aztán alig lett belőle valami, szinte semmi ahhoz képest, amit jósoltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!