Csalóka ábrándok

2019. június 06. 07:15

Weber balra keres szövetségeseket.

2019. június 06. 07:15
Őry Mariann
Őry Mariann
Magyar Hírlap

„Weber pozíciója nagyjából semmilyen szinten sem erős. Ellene van például Emmanuel Macron, akinek esze ágában sincs a németek által dominált pártcsaládoknak kedvező rendszert életben tartani, ellene vannak a visegrádiak, és egyre nyilvánvalóbb, hogy Angela Merkel is simán feláldozza, ha az érdeke úgy kívánja.

Az Európai Néppárt megnyerte ugyan a választást, de lényegesen rosszabbul szerepelt, mint öt éve, érzékeny veszteségei vannak. Németországban harminc százalékalá zuhantak, Franciaországban megsemmisültek, a brit konzervatívokat már rég elvesztették – igaz, most sokkal nem lennének velük beljebb –, és Olaszországban sem a néppárti Forza Italia uralja már a jobboldalt. Igaz, Silvio Berlusconi okosabb a többieknél, hiszen pártjától jobbra köt szövetségeket, nem a balliberálisok kegyeit keresi. A Néppártot egyébként a kisebb országok mentették meg a teljes megaláztatástól, a Fidesz 52 százaléka magasan a legjobb szereplés a pártcsaládban, és például a szintén bevándorlásellenes, szuverenista szlovénok is jól szerepeltek. Igaz, a mérleg nem billent el érdemben ennek a tábornak a javára. Mindenesetre,tekintettel az eredményekre, az most a minimum, hogy a Fidesz megkapja a megcélzott fontos bizottsági helyeket, hiszen ki másnak lenne ehhez több joga.

Weber tegnap is jelezte, balra keres szövetségeseket. Ha csak jobbra nyitna, valóban nem tudna többséget építeni, a liberálisoknak való udvarlás ugyanakkor csak újabb lökés a Néppártnak a lejtőn. Éppen ez az oka ugyanis annak, hogy most bajban van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2019. június 06. 19:37
Csalóka ábrándok? Ja, Orbánnak nagyon nem jött be az EP választás előtt hangoztatott jóslata.
Pelso j.
2019. június 06. 16:15
Praktikus lenne, ha a fidesz jó darabig felhagyna a Weber, sőt, az EP események kommentálásával, tematizálásával. Az ilyen Mariann-félék gyenge merengései csak ártanak a pártnak, növelik a zavart és a leégést. Jobban, mint eddig.
terra
2019. június 06. 15:14
Weber és a Néppárt most igen nagy bajban és dilemmában van. Webert már nyugodtan lehet bukott politikusnak nevezni, mert hogy EB elnök nem lesz belőle az biztos. A frakcióvezetői pozícióra azért választották meg, mert német. Maga a Néppárt két megoldás között választhat. Mozdulhat balra, de kizárólag a szocikkal már nem tudják biztosítani a többséget. Az ALDE-val való szövetségkötés problémás, mert ott a franciák fújják a passzátszelet (a németek háttérbe szorulnának), másrészt ha ezt meglépik, akkor a Fidesz és a szlovén tagpárt és esetleg mások is otthagyják őket. A Néppárt egy ilyen lépéssel megásná a saját sírját. A másik megoldás, hogy jobbra mozdulva visszatérnek a jobbközépre és pragmatikusan együttműködnek a tőlük jobbra eső frakciókkal is. Ez esetben megmaradhatnak meghatározó nagyságú politikai erőnek. Ez esetben a Fidesz jelentősége és súlya megnő a Néppártban.
Robur
2019. június 06. 14:41
Mariska, neked nem szóltak, hogy a fidesz lófaszt fog kapni a seggébe, nem pedig bizottsági helyeket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!