Lennél alkalmazott a világ legrangosabb vállalatainál?

2019. május 15. 20:06

A Zuckerberg-univerzum szeretné megtartani a titkait magának, emiatt az alkalmazottaikat is rövid pórázon tartják – és nem csak a jelenlegi, de a múltbeli dolgozóikat is.

2019. május 15. 20:06
Mihályi Fruzsina
20on

„Egészen 2018-ig olyan szalagcímek lepték el az internetet, melyek egytől egyig azt hirdették, hogy a Facebook a világ legboldogabb munkahelye. Már-már Disneylanddel azonosították egyes publicisztikákban, amikor is hírneve rohamos romlásnak indult. Olyan beszámolók láttak napvilágot, melyek a nagy boldogságot egyszerű színjátéknak nevezték. Az alkalmazottak 15 százaléka állandóan vékony jégen táncol, a kirúgás veszélye non-stop fenyegeti őket. Évente kétszer mindenkit keményen értékelnek, és azoknak, akik a teljesítményük alapján a 7 besorolási kategória alsóbb 3 kategóriájába esnek, egy életre megpecsételődik a sorsa a cégnél. Mindezek tetejében a céget nem is lehet akárhogyan otthagyni. Ha valaki még szeretne érvényesülni a Szilícium-völgyben, okosan kell intéznie a felmondását. A Zuckerberg-univerzum szeretné megtartani a titkait magának, emiatt az alkalmazottaikat is rövid pórázon tartják – és nem csak a jelenlegi, de a múltbeli dolgozóikat is.

Munka az Alibabánál

Jack Ma, az alapító szavai nagy port kavartak a médiában. Cége »996«-os kultúrájáról beszélt, melynek lényege, hogy a dolgozóknak reggel 9-től este 9-ig, heti 6 napban kell dolgozniuk. Jack Ma azt nyilatkozta, nincs szüksége olyan alkalmazottakra, akik nem állnak készen rá, hogy heti 6-szor 12 órázzanak. Az alapító az őt érő kritikák után is kitartott a véleménye mellett. Nem tudom, ti mit gondoltok, milyen lehet az Alibabánál dolgozni, de nekem vezetőként nem lenne arcom elvárni, hogy akárki 72 órában dolgozzon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2019. május 17. 13:28
Fruzsika! Buborékban élsz, ahol amit teszel munkának számít. De csak ott kislány.
Harangláb
2019. május 16. 22:47
Szerintem jó cikk, és igaza van a szerzőnek.
august
2019. május 16. 07:11
:)) Jók ezek a cikkek, és egészen addig elhiszi a kedves kuncsaft, amíg mondjuk egy festő, vagy kőműves, netán egyéb szakember munkáját igénybe nem veszik, ugyanis akkor az jön, mi az hogy 8-kor kezd, és már kora délután befejezi a munkát.. Amikor nincs még kész. Mindennek van másik oldala is, itt például a kedves megrendelő, ha netán 2 nappal, vagy héttel később kapná meg az árut, azt hiszem lenne sírás rívás, és nem azért, mert szigorúan betartják a 8 órás munkaidőt. Minden (kritika) attól függ, hogy alkalmazott vagyok, tulajdonos, vagy én vagyok egy szolgáltatás és árú megrendelője, vevője. Ugyanis a kedves vevő, és megrendelő nem nagyon foglalkozik a háttérrel, milyen árun jut ahhoz a dologhoz, amire szüksége van, ha lehet azonnal is jó lesz.
slate
2019. május 15. 21:52
"nekem vezetőként nem lenne arcom elvárni, hogy akárki 72 órában dolgozzon.” De lenne. Azt van "arca" az embernek elvárni másoktól, amit maga is teljesít. Ha te is úgy lettél volna vezető, hogy 72 órában dolgoztál, akkor másképp állnak a dolgok. Ez rólad állít valamit és nem az alibabáról. Majd ha Te is megtanulsz tökéletesen angolul az könyvekből és turistáktól utcán zaklatásából, aztán ez alapján felvesznek az anglisztikár, aztán 30 évesen napi 24 órában a nulláról elkezdesz vállalkozást építeni, és még sikerül is a világ egyik leggazdagabb emberévé küzdened magad. Majd akkor vedd elő az arcod. De tudom. Az ultrabalosoknál az embereknek nincs teljesítményük. Identitásuk van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!