Pártfegyelem

2019. március 05. 09:33

Egyelőre mégsem bízhatunk benne.

2019. március 05. 09:33
Sebes György
Sebes György
Népszava

„Nem lenne meglepő, ha a Fideszben kötelezővé tennék a Vasárnapi Újság című műsor hallgatását. Ott ugyanis legalább egy interjúban mindig eligazítják a híveket, mit és hogyan kell érteni. Legutóbb például a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár magyarázta a teendőket (és a bizonyítványt). A miheztartás végett.

Problémát jelent persze, hogy a kétharmadot szerző hatalomnak változatlanul az a kényszerképzete, hogy ők – és csakis ők – képviselik a magyar emberek véleményét. A legutóbbi népszavazás mintegy 1,4 millió visszaküldött kérdőívéről például Orbán Viktor azt állította, hogy a túlnyomó többség álláspontját testesítette meg. Egy pillanatig nem zavarta tehát, hogy mintegy hat és fél millió választópolgár ezek szerint nem válaszolt. És azért arra sem árt emlékezni, hogy a kétharmados parlamenti többség sem a voksok többségével jött létre.

Egyelőre mégsem bízhatunk benne, hogy nem a pártfegyelem dönti majd el a parlamenti szavazásokat. Egészen leegyszerűsítve: továbbra is az történik majd ebben az országban, amit a nagy vezér óhajt. Márpedig ő ragaszkodik a hatalomhoz, és mindent e célnak rendel alá. Ha szükségesnek tartja, riogat, félelmet kelt, gyűlöletet szít, és ellenségeket vizionál mindenütt. Nem számít az sem, ha eközben szembe kerül vélt barátaival, netán a szövetségeseivel is. Mindeközben a magyar emberekre és feltétlen támogatásukra hivatkozik, bár világos perceiben azért tisztában lehet vele, hogy mennyi az annyi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biivisz
2019. március 06. 10:42
"A legutóbbi népszavazás (sic!) ... 1,4 millió ... kérdőívéről ... azt állította, hogy a túlnyomó többség álláspontját testesítette meg." Ezt az eredeti cikkből másoltam, tényleg "népszavazás"-t ír ez a szerencsétlen. Az is lehet, hogy szándékosan, mert ha annak nevezné, ami volt - konzultáció - a "távol maradókat" nem lehetne olyan hangsúlyosan az ellentáborba sorolni. Akárhogy is, ezt azért teljes joggal tekintheti (és kommunikálhatja) Orbán egy meglehetősen széles merítésű - ha nem is reprezentatív - mintán vett közvélemény-kutatásnak.
Senye Péter
2019. március 06. 10:31
Egyelőre a Fidesznek áll a zászló. Ilyen ellenzékkel így is marad.
Korrupt Kornél
2019. március 05. 20:07
sgy1g
Lombi
2019. március 05. 19:08
Ez meg miket hord itt össze?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!