„Populista” előretörésre számít az EP-választáson a francia biztos

2019. március 11. 19:26

A sárgamellényeseknek nincs sok esélye Moscovici szerint.

2019. március 11. 19:26

Populista előretörésre számít a májusi európai parlamenti (EP-) választásokon Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi területért, az adózásért és a vámunióért felelős tagja. „Szerintem a legvalószínűbb lehetőség egy valós populista előretörés a meggyengült európai erőkkel szemben, egy olyan Európában, amely nem működik, ha az Európa-barát erők nem értenek szót egymással” – mondta a volt szocialista miniszter, aki kizárta, hogy a választásokon volt párját fogja támogatni.

„Az európai választásokon a francia Szocialista Párt kampánya nem érint meg engem. Sajnos nem nagyon érinti meg az Európa-barát szociáldemokrata választókat sem. Ezen változtatni kell” – hangsúlyozta Pierre Moscovici, aki szerint „Európát érintően szimpla Macron-ellenesnek lenni ostobaság egy szociáldemokrata számára, miután Emmanuel Macron (francia államfő) sok szociáldemokrata gondolatot magáévá tett”. „Az európai közegben Emmanuel Macron legalább nem egy félénk és szégyenkező Európát szeretne” – mondta az uniós biztos. „Az az elképezés, hogy Európának védelmezőnek és egy közös határ által védettnek kell lennie, olyan elképzelés, amelyhez én is csatlakozom” – tette hozzá.

A baloldali politikus szerint a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen negyedik hónapja tüntető sárgamellényes mozgalom EP-listája „nem fog látványos eredményt elérni” a választásokon. „Az európai pálya, érzésem szerint nem a legmegfelelőbb terep a sárgamellényesek ügyének” – mondta az uniós biztos.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. március 12. 01:26
"Previously a member of the Trotskyist group the Revolutionary Communist League, Moscovici joined the French Socialist Party (PS) in 1984 and has since that time been a member of the Departmental Council of Doubs and of the French and European Parliaments." "Born in Paris, he is the son of the influential Romanian social psychologist Serge Moscovici and of the Polish psychoanalyst Marie Bromberg-Moscovici." "Initially active in the Revolutionary Communist League, he left in 1984 to join the PS and, in 1986, became secretary of the "experts' group" created by Claude Allègre." Kell még valamit mondanom, Ildikó?
atila68
2019. március 11. 21:39
Valaki adjon már egy korrekt definíciót miről ismerszik a populista. Számomra Macron példának okáért jó példája, de nem archetípusa.
Világpanoráma
2019. március 11. 20:47
Strasbourgba utazott Theresa May: https://vilagpanorama.hu/2019/03/11/strasbourgba-utazott-theresa-may/
Harangláb
2019. március 11. 20:06
Az európai értékek képviselői pl. Kohl követői...A ződ, buzeráns, migráns simogató, stb. bagázsnak ehhez semmi köze!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!