Közös ellenzéki listát!

2019. március 31. 12:38

A megszálló illiberális állam ellen csak akkor van esélye az ellenzéknek, ha együttműködik.

2019. március 31. 12:38
Magyar Liberális Párt
MTI-OS

„A Magyar Liberális Párt felkéri az Európa iránt elkötelezett demokrata ellenzéki pártokat, hogy állítsanak közös listát az EP-választáson, mert a szélsőséges és populista erőkkel szemben így lehet a legeredményesebben fellépni. Minden öt százalékot el nem érő kis párt ugyanis a Fidesz listáját fogja erősíteni, ez pedig komoly kockázatot jelent Magyarország jövőjére nézve. A Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése elvezethet oda, hogy a kormány kilépteti hazánkat az Európai Unióból. Szemmel látható ugyanis, hogy Orbán Viktor és pártja továbbra sem akarja betartani a demokratikus játékszabályokat, és folytatni fogja Európa-ellenes politikáját. Magyarország ellen jelenleg is több uniós eljárás folyik, a Fidesz győzelmével pedig tovább nőhet a szankciók és a kizárás kockázata.

A demokrata ellenzék közös felelőssége, hogy megvédje Magyarország uniós tagságát, ezért minél szélesebb együttműködésre van szükség. Az Unió-párti ellenzéki erők széthúzása és egymás elleni versengése szembegy az ország érdekével. Ha a Fidesz az országgyűlési választásokhoz hasonlóan eredményesen tudja mozgósítani híveit, a ma még biztosnak tűnő képviselői helyeket is elveszítheti az ellenzék. Jelenleg legalább négy demokrata ellenzéki párt áll az 5 százalékos küszöb környékén vagy alatta. Legrosszabb esetben ez akár 20 százalék körüli veszteség is lehet az Európa-párti erők oldalán.

A Magyar Liberális Párt szerint a jogállamot megszálló illiberális állam ellen csak akkor van esélye az ellenzéknek, ha együttműködik. Erre van szükség az uniós és az önkormányzati választásokon is, és nem csak a szavak szintjén. A Liberálisok ezért az elmúlt években képviselt politikájukkal összhangban a közös indulást szorgalmazzák a demokrata ellenzék pártjai között. Az a célunk, hogy Orbán Viktor és az Unió-ellenes Fidesz minél kevesebb mandátumot nyerjen májusban. Ezért azt javasoljuk, hogy a lengyel példához hasonlóan, a magyar demokratikus ellenzéki pártok is kössenek koalíciót az európai értékek és a demokrácia védelmében! Most még nem késő. Ne hagyjuk, hogy Orbán Viktor és társai tovább gyengítsék az európai közösséget, hazánkat pedig kivezessék az Európai Unióból!”

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
justiceforhungary
2019. április 01. 12:05
Magyar Liberális Párt? Bőszanett? Basszus! Már hárman vannak!
kalhana
2019. április 01. 01:22
Egyrészt van a "megszálló illiberális állam", másrészt nyilván a megszállott "Magyar Liberális Párt".
Akitlosz
2019. április 01. 00:36
A Magyar Liberális Pártnak csak akkor van esélye, ha sikerül neki piócaként rácsimpaszkodnia egy nála jóval erősebb ámde balek pártra. Önerőből még elindulni is képtelen a választásokon.
szileni
2019. április 01. 00:31
Nem terelni akarnak, gazdatestet keresnek :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!