Üvegplafon balról

2019. március 11. 17:46

A nemzeti törvényhozásokban csupán a 29 százalék a nők aránya.

2019. március 11. 17:46
Hajdu Nóra
Népszava

„Az Interparlamentáris Unió (IPU) összesítése szerint ugyanakkor a 193 ENSZ tagállam közül a női parlamenti képviselet terén az első tízbe egyetlen európai állam, Svédország került be, a 9. helyen, 43,5 százalékkal. Az első húszban még öt európait találunk – Finnország a 11. 42 százalékkal, Norvégia a 13. (41,4), Franciaország a 14.(39,6), Spanyolország a 16. (39,1) és Macedónia a 20. (38,3). Az európai országok közül az utolsó helyen áll Málta és Magyarország.

Az idei év különlegesnek tekinthető az Európai Unióban, hiszen nemcsak a nők szavazati jogának a centenáriumára emlékezhetünk, hanem az Európai Parlament tagjait is megválasztjuk május végén. Itt jelenleg a képviselők 35 százaléka nő, a nemzeti törvényhozásokban csupán a 29 százalék az arányuk. Az Európai Bizottságban csupán 8 női biztos van a 27-ből. Még sosem töltötte be nő az Európai Bizottság vagy az Európai Tanács elnöki tisztjét.

Bár még nem állította össze mindegyik tagállam a saját pártlistáit, és nem nevezték meg mindenhol a listavezetőket sem, az arányok azért már láthatóak, és az Európai Parlament szakemberei által készített első előrejelzés is kijött február közepén. A várakozások szerint az Európai Parlament két legnagyobb pártcsoportja, a konzervatív European People's Party (EPP) és a progresszív Socialists and Democrats (SD) is veszteségeket könyvelhet el májusban. Az SD eddig 191 tagból álló frakciója az aktuális számítások szerint 135 főre zsugorodik, de még így is megőrizheti az előkelő második helyet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2019. március 12. 17:29
A házastársak fele nő (többé-kevésbé).
koronaszepe
2019. március 12. 14:53
„Szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk.” Nem pedig azt, ha belecsacsognának mindenféle olyan dologba, amihez nem értenek! Több konyha, kevesebb pofon, oszt' jó napot... Előbb szüljenek három-négy gyereket, és csak utána foglalkozzanak a karrierjükkel.
Vakfolt
2019. március 12. 14:47
"A nemzeti törvényhozásokban csupán a 29 százalék a nők aránya." És ez vajon miért baj? A nők személyi száma 4-el fog kezdődni, mert a delfinek és a tulipánok feljöttek a második, harmadik helyre.
nemecsekerno_007
2019. március 12. 12:00
"A nemzeti törvényhozásokban csupán a 29 százalék a nők aránya." Én inkább gender-semleges kérdést tennék fel: A nemzeti törvényhozásokban hány százalék az idióták aránya? ...ez sokkal fontosabb kérdés....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!